Eger és Miskolc után Újpesten is összeborult a Jobbik a többi balos ellenzéki párttal, ráadásul pont a KDNP volt budapesti elnöke a jelöltjük

Eger és Miskolc után Újpesten is összeborult a Jobbik a többi balos ellenzéki párttal, ráadásul pont a KDNP volt budapesti elnöke a jelöltjük

Teljes baloldali ellenzéki összefogás lesz Újpesten, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd már a polgármesterjelöltben is megállapodott, értesült az Index. Szalma Botondot, a KDNP-ből egykor kizárt budapesti elnököt indítják. Szalma azt mondta, elfogadja a támogatást, és nagy harcra számít a Fidesszel.

Egyre több helyen állapodnak meg az összekovácsolódott baloldali ellenzéki pártok a teljes összefogásban szerte az országban. Szombathelyen már február elején bejelentették az összefogást, itt a Jobbik hallgatólagos támogató, Miskolcon viszont nyíltan állít közös polgármester-jelöltet a Jobbik a hazaáruló baloldallal. Egerben pedig egyenesen a jobbikos Mirkóczki Ádám mögé állt be az összes balos ellenzéki párt.

Újpesten is megállapodott egymással az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd, és megtalálták a polgármesterjelöltet is: Szalma Botondot, a KDNP volt budapesti elnökét támogatja az ellenzék majd az őszi önkormányzati választáson, értesült az Index.

Szalma, aki a Mahart igazgatója volt korábban, régóta politizál Újpesten, a neve országosan akkor vált ismertté, amikor a KDNP budapesti elnökeként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumügye miatt. Akkor a KDNP elhatárolódott Szalma nyilatkozatától. A KDNP akkor is eljárást indított ellene, amikor kormányt kritizálta, amiért nem mindig a legmegfelelőbb embereket ültette magas pozíciókba.

A konfliktus 2014-ben ért a csúcsára, amikor kizárták a KDNP-ből, mert függetlenként polgármesterjelöltként elindult a választáson a Fidesz jelöltje, Wintermantel Zsolt polgármester ellen (ő így is 52%-kal nyert). Itt hosszas bírósági eljárás kezdődött, amelynek végén, 2018-ban szabálytalannak ítélték a kizárását, de Szalma ekkor magától kilépett a KDNP-ből.

Őt keresték meg most az újpesti ellenzéki pártok, ezt Szalma Botond megerősítette az Indexnek. Azt mondta, a pártok olyan embert kerestek, aki biztosan „nem megvehető", és abban állapodott meg az ellenzéki pártokkal, hogy Újpest a jövőben nem a garázdálkodás terepe lesz, hanem mindenki dolgozni fog a kerületért.

Az Index-értesülésből nem derül ki, hogy sikerült-e röhögés nélkül, de Szalma azt is állította, hogy az ellenzéki polgármester-jelöltséget szívesen vállalja, de ettől nem lesz más az értékrendje: ő továbbra is keresztény, demokrata és jobboldali. Nagy lejárató kampányra és támadásokra számít, de „félni csak az unokáimtól félek”.

Hírdetés

"Jobboldali" jelölt egy baloldali terepen

Szalma újpesti jelölése azért meglepő, mert bár a IV. kerületben fideszes a polgármester több ciklus óta, a kerület alapvetően a baloldal terepének számít. Korábban az MSZP-s Kiss Péter és Csizmár Gábor sorra nyerte a választásokat, 2014-ben az MSZP-s Horváth Imre kétharmaddal győzött az időközin, tavaly pedig a DK-s Varju László simán megnyerte a mandátumot.

A korábbi MSZP–DK-megállapodás értelmében az önkormányzati választáson az MSZP indíthat polgármesterjelöltet, és az Index úgy tudja, Trippon Norbert helyi MSZP-elnököt választotta jelöltnek a baloldal. Trippon most a lap kérdésére azt mondta, hogy valóban őt választotta az MSZP, a DK és a Párbeszéd, de egyetértett a többi ellenzéki párttal abban, hogy ennél is szélesebb körű és teljes összefogás kell a Fidesz legyőzéséhez.

Trippon azt állította, nem a személyes ambíciója számít, hanem a Fidesz leváltása, így az MSZP is Szalma Botondot támogatja, aki szerinte „képes több embert megszólítani".

Nem titok, az LMP javasolta először Szalmát a többi pártnak – mondta az Indexnek Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője és újpesti vezetője. Kanász-Nagy szerint Szalma „integratív személyiség", aki baloldali, LMP-s és jobbikos szavazókat is képes megszólítani, és maga mellé állítani. Kanász-Nagy azt is elmondta, hogy az egyéni képviselőjelölti indulásról még zajlanak a tárgyalások, de a libsi lap kérdésére elárulta, hogy ő várhatóan elindul majd egy egyéni választókerületben.

A Momentum is támogatja, hogy egy jelölt álljon szembe a Fidesszel, így a párt is támogatja Szalmát – mondta Déri Tibor, a Momentum helyi vezetője. Déri szerint fontos, hogy nem egy másik párt jelöltjét támogatják, hanem – hasonlóan az egri modellhez – egy egyesület jelöltjei mögé tudnak beállni az ellenzéki pártok.

Az igazság pillanata: a Gyurcsányékat is magába foglaló ballib összeborulás jelöltjeként indul Mirkóczki Egerben

Tisztul a kép: Miskolcon is közös polgármester-jelöltet állít a Jobbik a hazaáruló baloldallal

Összeállt az ellenzék Szombathelyen, és átvették a hatalmat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »