Eduard Heger szlovák kormányfő: Nincs ok az aggodalomra orosz olajellátás leállása miatt

Eduard Heger szlovák kormányfő: Nincs ok az aggodalomra orosz olajellátás leállása miatt

A szlovák kormány megerősítette a Druzsba vezetéken keresztül a Slovnaft finomítóba történő orosz olajellátás leállását. Karel Hirman gazdasági miniszter rendszeresen tájékoztatja kollégáit a kialakult helyzetről, és jelenleg nincs ok az aggodalomra. Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök ezt a kormányülés előtti szerdai sajtótájékoztatón mondta.

„Az állampolgárok jelenleg nyugodtak lehetnek, minden biztosított, semmi sincs veszélyben”

– mondta Heger. Szerinte Szlovákia olajellátásának helyreállítása a következő órák, legfeljebb néhány nap kérdése.

Az olajáramlás november 15-én, kedden este állt le, miután Oroszország rakétatámadást indított Ukrajna energetikai létesítményei ellen. A szlovák Transpetrol olajszállító megerősítette a szállítások leállását, az ukrán fél hivatalosan nem tájékoztatott a vezeték leállásának okáról.

Hírdetés

A MOL-csoporthoz tartozó Slovnaft kőolajinomító is nyilatkozott az olajellátás esetleges helyreállításáról. „A MOL-csoport figyelemmel követi az eseményeket, és ukrán partnereivel együtt vizsgálja a Druzsba vezeték újraindításának feltételeit” – mondta Tatiana Novotná, a Slovnaft kommunikációs osztályától.

“A Slovnaft üzemi készletei, valamint Szlovákia stratégiai tartalékai elegendőek ahhoz, hogy a pozsonyi finomítót a kár elhárításáig üzemben tartsák”

– tette hozzá Novotná.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »