Édes Enikő: Virtuális tömegverekedés az oltási időpontokért?

Édes Enikő: Virtuális tömegverekedés az oltási időpontokért?

Hétvégén érkezett a hír, miszerint 29 700 új terminust adnak a Pfizer-vakcinával való oltásra a 70 évnél idősebb embereknek. Hétfőn, az esti órákban lehet majd jelentkezni.

Rákészültem. Igazán. Laptop az asztalon, mellette édesapám adatai papíron, én pedig ugrásra készen, hogy amint nyílik a komáromi oltópontra a regisztráció, készen legyek. Első kérdés persze az volt, hány óra is lehet az esti időpont? Nehogy pontos órát mondjanak, még ellustul az embernek fia, és a hétfő estét nem a laptopjával tölti intim csendben. De elérkezett a regisztráció ideje valamikor este nyolc után. Szépen, fokozatosan zöldültek be a kerületek: először a pozsonyi, majd a zsolnai, és harmadikként a nyitrai.

Kezdődött az izgalom. A nyitrainál első körben csak Nyitra városának oltópontjaira lehetett regisztrálni. Folyamatosan frissítettem a gépemet, és izgatottan vártam, mikor jelenik meg Komárom. Kedves olvasó, remélem, érzed a feszültséget! Igen, ez is megtörtént, Komáromban két oltóponton adják a vakcinát, mindkét helyen a jövő hétre minden napra volt 40-50 hely. Nagyszerű! – kiáltottam, és már szélsebesen pötyögtem is be az adatokat, egy-két perc és kész is lettem. Megerősítés, klikk a mentésre…

Körbe-körbe karikába, fut szépen a karika körbe-körbe, és csak nem akarja küldeni a regisztrációt. Egy másik gépen, másik böngészőben pár perc múlva megpróbáltam újra, szabad időpont még volt, gondoltam szerencsét próbálok imigyen is. Emez próbálkozásnak is az lett a vége, hogy nézhettem a folyamatosan körbefutó pöttyöcskéket, de az adatokat csak nem sikerült elküldeni.

Hírdetés

Hát, hoppon maradtam. Egyszerűen nem értettem, miért nem megy? Túlterhelt a rendszer? Nem bírja a másodpercenkénti több ezer kérelmet? Ha ez így van, akkor miért így csinálják? Miért nem adnak időintervallumokat kerületenként vagy járásonként, hogy mentesítsék a leterheléstől a rendszert? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sorjáztak a fejemben. Az már egy mellékszál, hogy a hétvégén regisztráltam egy e-mailes értesítésre, hogy amint van szabad oltási időpont Komáromban vagy Dunaszerdahelyen, engem arról azonnal értesítenek. Nem érkeztek e-mailt küldeni, szegény értesítést valahol eltévedt az éterben.

Mondanom sem kell, hogy nem voltam dalolós kedvemben, dühöngtem a rendszeren, a szervezésen, úgy igazán mindenen. A dolog nem hagyott nyugodni, ma reggel első dolgom volt, hogy rákeressek, nem volt-e felháborodás a tegnap esti sikertelen regisztrációkkal kapcsolatosan. Meglepve olvastam a hírt, hogy DDoS-támadás érte a rendszert, ami 19.45-től kb. egy órán át tartott. Olyan zavart okozott, hogy a felhasználók által megadott adatokat nem továbbította megfelelően. Mi is ez a DDoS-támadás?

Hát kérem szépen: „A szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Denial of Service vagy DoS), más néven túlterheléses támadás, illetve az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Distributed Denial of Service, DDoS) informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működési módjától való eltérítése.” Ha tényleg ez volt, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy sikeres volt. Sikerült lebénítani a rendszer, és sikerült sok embernek keserűséget és bosszúságot okozni. Sikerült játszani egy világjárványt egyetlen módon megállítani tudó lehetőséggel…

Ma este újból megpróbálom, remélem, elég kielégülést okozott a támadás indítóinak a tegnap esti akció, és ma nyugton maradnak.

Édes Enikő


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »