Édes élet 2.0 Hangácsi Istvánnal – KÉPEKKEL

Édes élet 2.0 Hangácsi Istvánnal – KÉPEKKEL

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítási csarnokában nyitották meg 2023. április 13-án Hangácsi István festőművész DOLCE VITA 2 című tárlatát. A kiállítás május 2-ig látogatható.

A kiállítás megnyitója a művészeti alapiskola Millie fiori kamarazenekara fuvolistáinak játékával kezdődött, majd Simon Anikó, a kiállítás kurátora méltatta az alkotót.

Beszédében kifejtette, hogy a festőművész már nem ismeretlen a dunaszerdahelyi közönség számára, hiszen a Csallóközi Népművelési Központ által évente megszervezett Képzőművészeti Spektrum nevű amatőr festőművészek versenyén 2022-ben a verseny különdíjasa, az év felfedezettje lett.

Választott technikája az olajfestés. Autodidakta módon, saját magát képezte. Kezdetben a példaképe a magyar tájképfestészet egyik megteremtője, id. Markó Károly volt. Hatása a jelen tárlat képei között is szereplő két korai festményén (Olasz táj és Meglepetés a tó partján) tükröződik vissza. Simon Anikótól megtudhattuk, hogy Hangácsi tíz év kihagyás után csatlakozott a rimaszombati Aranymetszés alkotókörhöz, s a festőklub vezetőjét, Cene gál Istvánt tartotta mentorának, tőle tanulta meg a lazúrozás technikáját.

Az olajfesték lassan száradó anyagként lehetőséget ad arra, hogy a művész a képét alakítsa, a hibákat utólag kijavítsa. Ha a festékben sok a kötőanyag, száradás után áttetsző marad és látható lesz az alatta lévő festékréteg. Ez a technika a lazúrozás, amelyet azóta szinte kizárólagos jelleggel használ Hangácsi, többnyire vászonra, ritkábban farostlemezre festve.

Az új módszert felfedezve festményeinek a témája is megváltozott. Tájképek helyett az emberi alakok, utcarészletek, tükröződések ragadják meg figyelmét. A megváltozott képi világhoz bizonyára hozzájárult foglalkozása is, ugyanis egy ideig egy amatőr tévéstúdió operatőre, vágója volt.”

Hírdetés

Kompozíciói alapjaként saját készítésű illetve az interneten talált fényképeket használ, melyeket tetszés szerint módosít.

Jelenkori stílusát egyfajta sajátos realizmusként aposztrofálhatnánk, melyre éppúgy hatással van a klasszikus értelemben vett realizmus és romantika, mint a hiperreralizmus és a pop-art, vagy a színgazdagság és színválasztás tekintetében az impresszionizmus.

Hangácsi István a boldogság, az öröm festője. A dolce vita az olasz életérzés, amely sokak szerint csupán az élvezeteket hajszoló, léha életvitelt jelenti, Hangácsi azonban a boldog pillanatokat szeretné megragadni, az életörömet próbálja kifejezni festményein, amelyeken találhatunk rimaszombati, somorjai és dunaszerdahelyi utcarészleteket is.

Farkas Gábor, a Felvidéki Alkotók Egyesületének alapító elnöke egy meglepetéssel is szolgált a festőművésznek, ugyanis egy verspályázatot hirdettek meg a kiállítással kapcsolatban, melynek első három nyertes versét a helyszínen is felolvasták.

Az alkotó rövid mondandójában megköszönte a kedves gesztust, továbbá kifejtette örömét, hogy létrejöhetett a kiállítás, és megköszönte feleségének, akit egyben a múzsájának is tart, hogy támogatja.

A megnyitót a Millie fiori fuvolistásai zárták egy Abba-számokat felvonultató összeállítással.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »