Eddig több mint 270 ezer ember vesztette életét a szíriai háborúban

A 2015-ös volt a legszörnyűbb év a szíriai háború ötéves történetében – állították egybehangzóan humanitárius szervezetek pénteken.

"A szíriai konfliktus ötödik éve volt a legelviselhetetlenebb a lakosság számára: a zűrzavar folytatódott, és egyre nehezebbé vált a segélyszállítmányok eljuttatása az ostromgyűrűbe zárt városokban élőkhöz" – mutatott rá közös jelentésében 30 nemzetközi és helyi humanitárius szervezet.

Az Oxfamot, a CARE International és a Szíriai-amerikai Orvosi Társaságot is magában foglaló csoport felszólította Oroszországot, az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy a viszály szítása helyett próbálják megőrizni a február 27-én életbe lépett tűzszünet jelentette reménysugarat.

A szervezetek jelentésükben úgy vélték, hogy ez a négy ország, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a Szíriát támogató nemzetközi csoportnak is tagja, "meghatározó mértékben hozzájárulhatna a szíriai lakosság szenvedéseinek végéhez".

"Ehelyett azonban közvetlen katonai beavatkozással, szövetségesük katonai és politikai támogatásával vagy diplomáciai nyomásgyakorlással gyengítették elköteleződésüket a béke iránt" – mutatott rá a jelentés.

A 30 szervezet szerint az említett nagyhatalmaknak kellene biztosítaniuk, hogy a számos ország által katonailag támogatott szemben álló felek végre letegyék a fegyvert. "Reméljük, hogy a jó szándék, amelyről az elmúlt napokban tanúbizonyságot tettek, sokkal nagyobb dolgokhoz vezet majd" – írták.

A konfliktust kezdetek óta figyelemmel kísérő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű ellenzéki emigráns szervezet februári végi beszámolója szerint 271 138 ember vesztette életét eddig a háborúban, köztük 79 106 civil. Közülük 13 500 a gyerek és 8 760 a nő.

A romokban heverő, korábban 23 millió lakosú országban 11 millióan váltak földönfutóvá. Egy szíriai humanitárius szervezet úgy értesült, hogy 2011 óta 177 kórházat tettek a földdel egyenlővé, és csaknem 700 egészségügyi dolgozót gyilkoltak meg.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »