Eddig tizenketten jelentették be, hogy indulnának az elnökválasztáson

Eddig tizenketten jelentették be, hogy indulnának a jövő évi elnökválasztáson. A jelöltek ennek érdekében már aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Az elnökjelöltjük nevét még a Most-Híd, az SNS és a Smer-SD koalíciós pártok nem jelentették be, továbbá az ellenzéki OĽaNO, valamint a parlamenten kívüli KDH és az MKP. A jelenlegi államfő nem indul az elnökválasztáson.

Egyelőre a következő jelöltek nevei ismertek: Radovan Znášik, Juraj Zábojník (biztonsági elemző), Eduard Chmelár (politikai elemző), Robert Mistrík (valószínűleg az SaS fogja támogatni), Zuzana Čaputová (Progresszív Szlovákia), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (tanúja volt ifjabb Michal Kováč, a volt szlovák elnök fia elhurcolásának), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (a KDH volt politikusa), Róbert Švec (Szlovák Megújhodási Mozgalom), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (a Legfelsőbb Bíróság bírója).

 

Hírdetés

A Most-Híd szombaton (június 9.) dönt az elnökjelöltjéről. Bugár Béla pártelnök nem zárta ki, hogy a jelölt ő maga lesz. Az SNS ősszel fogja csak bemutatni az elnökjelöltjét. Andrej Danko pártelnök már többször is elmondta, hogy a jelöltjüknek nőnek kellene lennie. A KDH Marián Čaučík támogatását fontolgatja. Az OĽaNO-nál három lehetséges név jön számításba, de még nem döntöttek. Az MKP négy lehetséges jelölt közül fog választani: Csáky Pál, Menyhárt József, Miklós László és Őry Péter közül. A párt erről június 23-án fog dönteni.

Államfőnek bármelyik szlovák állampolgár jelöltetheti magát, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye, és a választás napjáig betölti a 40. életévét. Az elnökválasztáson való induláshoz legalább 15 parlamenti képviselő támogatására, vagy egy 15 000 állampolgár által aláírt petíció benyújtására van szükség.

 

Az elnökválasztás 2019 tavaszán lesz. A pontos időpontot a parlament elnöke jelenti be. A választásokon minden felnőttkorú polgár részt vehet. A választásoknak két fordulója van, ami azt jelenti, hogy ha az első körben az egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, akkor 14 napon belül új fordulót írnak ki, amelyen az első forduló két legsikeresebb jelöltje vesz részt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »