Eddig tartott a muzulmán miniszterelnök-helyettes pályafutása Romániában

Bejelentette lemondását a bukaresti kabinet három szociáldemokrata minisztere csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülésén, miután korábban Mihai Tudose kormányfő szükségesnek nevezte leváltásukat.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szeptember végén kezdeményezett büntetőeljárást a török nemzetiségű, szíriai férjjel rendelkező, muzulmán Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter ellen, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsít egy – Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök által is szívesen látogatott – horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatásának ügyében.

A korrupciógyanúba keveredett politikusok mellett a miniszterelnök által bírált Razvan Cuc közlekedési miniszter is lemondott. Helyettesítésükről pénteken dönt a Szociáldemokrata Párt vezetősége.

A kormányátalakítást a miniszterelnök kezdeményezte a kabinet külföldi megítélésére hivatkozva, kilátásba helyezve, hogy maga mond le, ha pártja nem járul hozzá a korrupciós botrányba keveredett vagy rosszul teljesítő politikusok menesztéséhez. Tudose határozott fellépésével szembehelyezkedett pártja álláspontjával, hiszen a párt két hete még úgy döntött: kiáll a DNA által meggyanúsított miniszterei mellett. A PSD csaknem hatórás csütörtöki ülésén született döntés azt jelzi: a miniszterelnöknek sikerült átvinnie akaratát Liviu Dragnea pártelnökkel szemben.

A miniszterek lemondását Dragnea és Tudose közös sajtótájékoztatón jelentette be. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy a PSD megőrizte egységét. Dragnea azt közölte még: a távozó politikusokat nem az őket továbbra is támogató párt mondatta le, hanem saját elhatározásukból mondtak le azért, hogy ne sodorják a PSD-t olyan helyzetbe, amely miatt eleshet a kormányzás lehetőségétől.

A szociáldemokrata miniszterelnöknek ugyanis a jobboldali államfő is segédkezet nyújtott ahhoz, hogy szembeszálljon Liviu Dragnea PSD-elnökkel. Klaus Iohannis csütörtöki sajtóértekezletén a szociáldemokrata párt értésére adta: nem biztos, hogy újabb PSD-jelöltnek ad kormányalakítási megbízást, ha a – júniusban feláldozott Grindeanu-kabinet után – a párt másodszor is megbuktatja saját kormányát.

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (Alde) csütörtök délután még úgy döntött, hogy az ártatlanság vélelmére alapozva továbbra is kiáll korrupcióval gyanúsított tisztségviselője, Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter mellett. A nagyobbik kormánypárt lépése után azonban nem kizárt, hogy az Alde korrupcióval gyanúsított minisztere arra a következtetésre jut, hogy pártja támogatása ellenére saját elhatározásából lemond.

A PSD–Alde kormánykoalíció csúcsvezetői – akik ellen szintén vádat emelt a DNA – nyíltan bírálják a Brüsszel és az amerikai szövetségesek által magasztalt ügyészséget, amely szerintük a megszorongatott vádlottakat megzsarolva, hamis feljelentésekre alapozva távolítja el a közéletből a Romániát a háttérből irányító „mélyállam” akaratával szembeszegülő politikusokat.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »