Eddig nem volt intézkedés a török kérés miatt

Eddig nem volt intézkedés a török kérés miatt

Továbbra is vizsgálódik a Belügyminisztérium Törökország kérésével kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet a tárcától. Mint ismert, a törökök augusztusban azzal a kéréssel fordultak a magyar kormányhoz, hogy a nálunk működő, Fethullah Gülen hitszónokhoz köthető szervezeteket számolják fel, mivel Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint ő állt a júliusi puccskísérlet mögött. Erre a magyar kormány úgy reagált: készek megvizsgálni a kérést.

A sajtóban az Orchidea Iskola nevű oktatási intézmény jelent meg, mint ami potenciálisan Fethullah Gülenhez kötődhet, ám ezt az intézmény határozottan cáfolta. Mint lapunk szeptemberben beszámolt róla: a török kérés ellenére az iskolában rendben elindult az új tanév, és a váratlan esemény inkább jó reklámnak bizonyult, ugyanis tovább nőtt a hozzájuk jelentkező diákok száma.

Lapunk a vizsgálat állásáról az annak lefolytatásáért felelős Belügyminisztériumhoz fordult, amelynek múlt heti válaszából kiderült, Törökország nemcsak általánosságban kérte a vizsgálatot, hanem konkrét listát adott a meg­ítélése szerint érintett intézményekről. A belügyi tárca arról írt: a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének szóbeli jegyzékében megnevezett intézményekkel kapcsolatos vizsgálat a válaszadás idejéig „nem tárt fel olyan összefüggést, körülményt, amely igazolná a török jegyzékben rögzített értékelést”. Pár hete Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő is úgy reagált lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére a kormányinfón: tudomásuk szerint nem történt kormányzati intézkedés. A Belügyminisztérium válaszában azt is hangsúlyozta, a magyar hatóságok csak abban az esetben lépnek fel bármely intézménnyel, természetes személlyel szemben, amennyiben kétséget kizáróan bebizonyosodik kapcsolatuk a terrorizmussal, annak támogatásával. Megjegyezték azt is, az információ forrásától függetlenül továbbra is folyamatosan ellenőriznek minden olyan személyt és intézményt, akik és amelyek kapcsán felmerülhet a terrorizmus gyanúja. „Ennek az ellenőrzési tevékenységnek a részletei azonban az eredményesség érdekében értelemszerűen nem nyilvánosak” – tették hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy mi történhet, ha Magyarország nem teljesíti a török kérést, lapunknak korábban Lattmann Tamás nemzetközi jogász úgy nyilatkozott, legfeljebb annyi, hogy a kétoldalú kapcsolatok kissé elhidegülhetnek, de ez nem érdeke a török rezsimnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »