Eddig magasabb a szlovén részvétel, mint négy éve

A szlovéniai országos választási bizottság adatai szerint vasárnap tizenegy óráig többen mentek el szavazni, mint a 2014. július 13-i parlamenti választásokon.

Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosult polgárok 17,27 százaléka járult az urnákhoz. 2014-ben ugyanez az arány 15,43 százalék volt.

A választás nyugodtan folyik, rendkívüli eseményről nincs értesülés. Szlovéniában szombat éjféltől vasárnap este hét óráig tart a kampánycsend.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várják az 1,7 millió választópolgárt.

A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntenek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1631 jelölt és 25 pártlista szerepel.

A felmérések alapján a választók nem voltak elégedettek a Miro Cerar ügyvezető kormányfő vezette balközép kormánykoalícióval. Annak ellenére, hogy Cerárnak, a Dejan Zidan vezette Szociáldemokrata Pártnak (SD), valamint a Karl Erjavec vezette nyugdíjas pártnak (DeSUS) sikerült csökkentenie a munkanélküliséget és stabilizálni az állami pénzügyeket, a választók felróják nekik, hogy nem nőttek a fizetések és a nyugdíjak, valamint elmaradtak a reformok.

Hírdetés

Az előrejelzések szerint ezért jobboldali győzelem várható, de a szakértők úgy vélik: a baloldal sokkal nagyobb koalíciós potenciállal rendelkezik. Önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani.

A közvélemény-kutatások szerint a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll győzelemre 26 százalékos támogatottsággal, a második hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) lesz 12 százalékkal. A harmadik helyen Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított baloldali pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) áll 11 százalékkal. A pártok parlamentbe jutásának küszöbe 4 százalék.

Elemzők szerint Jansának legalább két koalíciós partnerre lenne szüksége, hogy kormányt tudjon alakítani. Ehhez azonban szüksége lesz a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) nagyobb sikerére – jelenleg 7 százalékon áll -, valamint a Szlovén Néppárt (SLS) bejutására a parlamentben, amely a felmérések szerint nem éri el a 4 százalékos küszöböt.

Politológusok arra figyelmeztetnek, hogy megismétlődhet a 2011-es forgatókönyv, amikor Zoran Jankovic, Ljubljana polgármestere és a Pozitív Szlovénia (PS) párt elnöke nem tudott kormányt alakítani annak ellenére, hogy a legtöbb szavazatot kapta a választásokon. Másodszori próbálkozásra Jansa alakított kormányt, amely mindössze másfél évig működött, ugyanis a parlament megszavazta az ellene indított bizalmatlansági indítványt. Amennyiben Jansa sikerrel jár, harmadszor kap mandátumot kormányalakításra.

A szlovén választási iroda honlapján folyamatosan beszámol a részvételi arányról. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményét közvetlenül az urnazárás után nyilvánosságra hozzák. Az első részeredmények 21 óra után várhatók.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »