Eddig 42 külföldi rendőr jött hazánkba

Jelenleg 42 külföldi vendégtiszt segíti a magyar rendőröket az illegális bevándorlás elleni fellépésben – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Az MTI annak kapcsán kereste meg a rendőrséget, hogy a Bild című német lap a hét elején arról számolt be: német rendőrök is Magyarországra utaznak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság válaszában azt írta: az Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség, a Frontex által szervezett, a magyar–szerb államhatáron zajló úgynevezett „Flexibilis” művelet keretében valóban várnak nagyobb számban német vendégtiszteket augusztus második felétől egy hónap időtartamra. A kontingens pontos száma még nem ismert, jelenleg két német tiszt lát el szolgálatot Magyarországon.

A rendőrség azt is közölte: folyamatosan zajlanak Frontex-műveletek Magyarországon, melynek keretében külföldi tisztek érkeznek. Idén eddig 151 vendégtisztet fogadtak, jelenleg 42-en vannak Magyarországon. Többségük, 22 fő, osztrák, közülük 20-an július végén, illetve augusztus 1-jén érkeztek. Rajtuk kívül román, bolgár, finn, lengyel és olasz vendégtisztek, illetve szerb megfigyelők is segítik a rendőrség munkáját.

Az ORFK válaszában arra is kitért, hogy a Frontex műveleteken kívül, kétoldalú megállapodás alapján augusztusban 25 szlovák rendőr segíti a határőrizeti feladatokat Bács-Kiskun megyében. A Visegrádi Együttműködés keretében szeptember elejétől Csehországból várható megerősítés és Lengyelország is felajánlotta segítségét – közölte a rendőrség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »