Eddig 2 130 személy veszítette el szlovák állampolgárságát

Eddig 2 130 személy veszítette el szlovák állampolgárságát

POZSONY. Az állampolgárságot szabályozó törvény alapján 2010. július 17-től 2018. január 18-ig 2 130 személyt fosztottak meg szlovák állampolgárságától. A belügyminisztérium statisztikai kimutatása alapján legtöbben, 550 személy, a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítette el a szlovákot. A magyar állampolgárság felvételéért 100 személy veszítette el a szlovákot.

Megfosztották szlovák állampolgárságától továbbá azt az 502 személyt, aki felvette a német állampolgárságot, az osztrák állampolgárság felvétele miatt 312 személyt, de elveszítette állampolgárságát 204 brit, 100 magyar, 97 amerikai, 51 norvég, 42 svájci, 38 holland, 37 ausztrál, 35 ír és ugyancsak 35 belga, 31 kanadai, 24 olasz, 15 finn, 13 francia, 12 svéd, 8 luxemburgi, 5 orosz, 3-3 kínai és lengyel, 2 -2 dán, izlandi, újzélandi és ukrajnai, valamint 1-1 izraeli, spanyol, szerb és szingapúri állampolgárságot felvett személy, illetőleg egy esetben ismeretlen állampolgársággal rendelkező személy is.

Az emberek szlovák állampolgárságukat az első Fico kormány által elfogadott állampolgársági törvény alapján veszítik el. Az egykori kabinet 2010-ben jogszabállyal reagált arra a magyar törvényre, amely 2011-től a külföldön élő magyarok számára lehetővé teszi a kettős állampolgárság egyszerűbb megszerzését. A jelenleg hatályos szlovák törvény szerint a szlovák állampolgárságukat azok veszítik el, akik felvették más állam állampolgárságát.

Hírdetés

A szlovák ellentörvény elfogadása óta különféle kísérletek során próbáltak enyhíteni e jogszabályon, ám azok egyike sem volt sikeres. A jelenlegi jogszabállyal az Alkotmánybíróság is foglalkozott, amely nem mondta ki, hogy az alkotmányellenes-e vagy sem. A belügyi tárca eddig még nem terjesztette be a törvény jelzett módosítását.

Egy 2015 februárjában hatályba lépett belügyminisztériumi rendelet sajátos, egyéni okok címén lehetőséget biztosít az állampolgárság visszaszolgáltatására, így azok a volt állampolgárok, akik 1993. január elseje után veszítették el állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaadását.

A döntéshozatal során figyelembe veszik a szlovák állampolgárság elvesztésének körülményeit, illetőleg az idegen állampolgárság felvételének módját és feltételeit. Főként azt, hogy az idegen állampolgárság megszerzése idején volt-e az illetőnek az adott államban érvényes, nyilvántartott vagy engedélyezett tartózkodási engedélye.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »