Ébresztő Szövetség! Még az állami támogatást sem kapná meg

Ébresztő Szövetség! Még az állami támogatást sem kapná meg

A Denník N megbízásából az Ipsos közvéleménykutató felmérte a szlovákiai politikai pártok pillanatnyi támogatottságát.

Ez alapján továbbra is a legnagyobb választói bázisa a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD-nek van: a válaszadók több mint 17 százaléka adná voksát a tömörülésre. A második helyen a Robert Fico vezette Smer-SD áll 15,5 százalékkal.

Hírdetés

A legerősebb kormánypárt, az OĽANO, amely a legutóbbi választásokon 25 százalékot szerzett, pillanatnyilag még a 8 százalékot sem éri el: 7,89 százalékos eredménnyel az ötödik. A sorban egy újabb ellenzéki párt következik, a Republika, amely 7,3 százalékot kapna, ha most tartanák a választásokat. A Boris Kollár házelnök vezette Sme rodina továbbra is parlamenti erő maradna a 6,4 százalékos támogatottságával és úgy tűnik, egy előrehozott voksolás esetén akár kormányerő is lehetne, igaz ezúttal a jelenlegi ellenzék oldalán.

Most már nem először jóval a bejutási küszöb alatt mérik a Szövetséget, ezúttal 2,1 százalék jött ki. Ez mindenképp elgondolkoztathatná a felvidéki magyar politikusokat, akik – úgy tűnik – nem annyira a kisebbségi magyarságot érintő kérdésekkel foglalkoznak, sokkal inkább a frakcióharcokban igyekeznek erőt mutatni.

Miután internetes felmérésről van szó és azt sem tudni, hány embert kérdeztek meg, így kissé problematikus, mennyire relevánsak a fenti adatok. Jóllehet, a Denník N szerint az Ipsos egy megbízható cég, Szlovákiában a közvéleménykutatási eredmények sokszor irányítottak és céljuk a választók befolyásolása. Ezt megtapasztalhattuk a legutóbbi államfőválasztás alkalmával, de a magyar pártokat sem tudták pontosan bemérni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »