EBESZ: Az oroszok bizonyítottan megsértették az emberi jogokat

EBESZ: Az oroszok bizonyítottan megsértették az emberi jogokat

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szakértői jelentése szerint „világosan látszik”, hogy az oroszok Ukrajnában megsértették a nemzetközi humanitárius jogokat. A jelentés olyan eseteket részletezett, amely az EBESZ szerint háborús bűnnek is minősülhet.

A jelentésben azt írják, „hiteles bizonyítékokat találtak arra utalóan, hogy még a legalapvetőbb emberi jogok (élethez való jog, a kínzás és megalázó bánásmód tilalma)” megsértését is elkövette az orosz fél – írja az MTI.

Mint írják, az orosz erők bizonyítottan visszaéltek a Vöröskereszt emblémájának, ukrán egyenruháknak, zászlóknak a használatával, illetve még az EBESZ szimbólumait is használták előnyök megszerzésére.

Hírdetés

A jelentés kitér egy ukrán tolmács esetére is, akit kilenc napig tartottak fogságban egy jeges pincében, ahol többször megverték vasrúddal, illetve elektromos árammal kínozták és éheztették, majd egy színlelt kivégzést rendeztek meg neki. A jelentés a háború kezdetétől az április 1-ig terjedő incidensek vizsgálata után számolt be több, erősen gyanúsan háborús bűnnek tekinthető esetről:

a jelentés nem foglalja magában például a bucsai mészárlást vagy a kramatorszki vasútállomás bombázását.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy ukrán és orosz oldalról is történtek jogsértések, azonban hozzáteszi, hogy „az Oroszország által elkövetett jogsértések jellegüket és mértéküket tekintve is sokkal nagyobbak”.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »