Ebben a kínaiak végeztek az élen

Ebben a kínaiak végeztek az élen

A világon ötből négy ember befogadná a háború elől menekülőket – erre jutott az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet 27 országban végzett felmérése. A közvélemény-kutatás szerint a kínaiak a legbefogadóbbak, az oroszok pedig a legelutasítóbbak a menedékkérőkkel szemben.

A világon a kínaiak, a britek és a németek a legbefogadóbbak a háború vagy üldöztetés elől menekülő emberekkel szemben – ezt állapította meg az Amnesty International felmérése. Az emberi jogi szervezet huszonhétezer embert kérdezett meg huszonhét országban. A válaszok alapján arra jutottak, hogy általában sokkal kisebb az elutasítás a menedékkérőkkel szemben, mint amire az egyes kormányok retorikája utal. Ausztrália például az egyik legszigorúbb migránspolitikát vezette be, miközben az ausztrálok nyolcvanöt százaléka befogadná a menekülteket.

„Világosan látszik a szolidaritás. A világon mindenütt az emberek együtt éreznek azokkal, akiknek menekülniük kell. Átérzik, hogy ez egy különleges helyzet, ami különleges válaszokat igényel” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

Magyarország kimaradt a felmérésből. A kelet-közép-európai térségből csak a lengyeleket kérdezték meg, akik a lista alján végeztek. Ott csak a lakosság 53 százaléka látja szívesen a menedékkérőket. „Úgy gondolom, hogy egy vezetői válsággal nézünk szembe. Csak a legpopulistább és legnegatívabb véleményeket hallani a nyilvánosságban. Kevés olyan ember van, mint Angela Merkel német kancellár, aki szembe mert szállni az ellentétes véleményekkel és kitartott az emberi jogi kötelessége teljesítése mellett” – tette hozzá Salil Shetty.

Oroszországban a legkisebb az empátia a háború elől menekülőkkel szemben. Ott a megkérdezettek hatvan százaléka tiltaná ki a migránsokat az országból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »