Eb-felkészülés: franciaóra előtt németlecke

Eb-felkészülés: franciaóra előtt németlecke

Keresve sem találhatott volna nehezebb erőfelmérőt Bernd Storck az Európa-bajnokság rajtja előtt. A magyarok német szövetségi kapitánya szántszándékkal választotta a honfitársai elleni fellépést. Bernd Storck határozottan állítja: a világbajnok elleni mérkőzés után már nem érheti meglepetés a csapatát az Eb-n.

Generációkon átívelő, örök élmény a németek elleni párharc. A közös történelem kiegyenlített erőviszonyokat mutat. Nem szívesen emlékszünk a berni tragédiára, az 1954-es világbajnoki döntőben elszenvedett vereségre. A németek katartikus élményével szemben a magyar válogatott tétmeccsen csak egyszer, 1959-ben tündökölt a Nationalelf ellen. Utóbbi két fellépésén amolyan edzőpartnernek szánták a magyarokat a germánok: 2010-ben a Puskás Stadionban 3-0-s győzelemmel hangoltak a dél-afrikai vb-re, a 2004-es Európa-bajnokság előtt Torghelle Sándor duplájával mi törtünk borsot az orruk alá Kaiserslauternben. Tizenkét éve egy német kapitány, Lothar Matthäus kellett a németek legyőzéséhez, idén szintén német tábornokkal, Bernd Storckkal indulunk csatába a németek ellen. A mai az első alkalom a párharcok történetében, amit rangos világesemény előtt rendeznek, amelyen mindkét válogatott érintett. Ha úgy tetszik, történelmi mérkőzés következik Gelsenkirchenben!

Bernd Storck a héten kijelölte az Európa-bajnokságra utazó 23 fős keretét, korábbi ígéretét azonban nem tudja teljesíteni. Miután biztossá vált a magyar válogatott felkészülési programja, a kapitány jelezte, hogy a legerősebbnek tartott tizenegyet küldi pályára a németek elleni Eb-főpróbán. A magyarok tízese, Gera Zoltán több napot kihagyott a felkészülésből, ő valószínűleg nem kezd Gelsenkirchenben, és a sérülése után lábadozó Elek Ákos sem biztos, hogy vállalja a játékot. A szövetségi kapitány többször is hangsúlyozta, hogy csak jól jöhetünk ki a németek elleni összevetésből: ha nyerünk, az önbizalom szárnyakat adhat a fiúknak, döntetlen esetén nincs okunk szégyenkezni. Ha kikapnánk, akkor sem érheti szó a ház elejét, mégiscsak a regnáló világbajnok ellen játszunk.

Nem először meccselünk világbajnokkal

A magyar válogatott több alkalommal is találkozott az aktuális címvédővel. A legemlékezetesebb mérkőzések egyikén, az 1938-as vb-döntőben az olaszokat akadályozhatta volna meg a címvédésben, de nem járt sikerrel. Az Aranycsapat az 1954-es világbajnokságon a négy évvel korábbi győztes Uruguay ellen győzött hosszabbítás után. Szép emlék a 2007-es magyar–olasz találkozó: Várhidi Péter megfiatalított csapata 3-1-re múlta felül a 2006-os világbajnok olasz válogatottat.

Gelsenkirchenben, a Schalke stadionjában ismét világbajnok vár a magyarokra. A német válogatott formája kiszámíthatatlan, ember legyen a talpán, aki értelmes következtetéseket von le a Nationalelf utóbbi mérkőzéseiből. Joachim Löw csapata kikapott Angliától, majd leradírozta a pályáról az olaszokat, végül meglepően simán kapitulált a szlovákok ellen, ráadásul hazai pályán.

Bernd Storck magyar válogatottja nyeretlenül és veretlenül hozta az eddigi két gyakorlómeccset Horvátország és Elefántcsontpart ellen. Ebből nehéz megragadni a lényeget, csak az számít, hogy Franciaországban, sorrendben Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban (és talán más városokban…) számunkra kedvezően alakuljanak a dolgok. A minden poszton világklasszist felvonultató németekkel, az Európa-bajnokság egyik legnagyobb esélyesével játszott főpróba ezt hivatott előkészíteni.

Németország–Magyarország, felkészülési mérkőzés, Gelsenkirchen, 18.00 (M4).

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »