Eb: esőben kezdődtek a magyar napok Bordeaux-ban

Eb: esőben kezdődtek a magyar napok Bordeaux-ban

Alkoholtilalommal vetne véget a rendbontásnak a francia kormány az Eb alatt. A belügyminiszter a hétvégi összecsapások miatt azt javasolja, hogy a meccsek előtti naptól kezdve ne lehessen alkoholt árulni a szurkolói zónákban, a stadionokban és környékükön. A vasárnapi német–ukrán meccs előtt a német és az ukrán szurkolók is összecsaptak Lille belvárosában.

Könnygázzal oszlatták a brit és az orosz szurkolókat Marseille-ben az 1-1-re végződő találkozó után. A zavargások már három nappal a meccs előtt elkezdődtek, és a rendbontók bejutottak a stadionba is. A BBC orosz nyelvű szolgálata szerint az összecsapást az váltotta ki, hogy az orosz szektorból átlőttek egy petárdát az angolba. Elítélte a több mint 30 sérültet eredményező összecsapásokat az orosz sportminiszter, és a felelősök megbüntetését ígérte.

Egy angol néző állapota továbbra is életveszélyes. Az Angol Labdarúgó-szövetség vezetője arra kérte a szurkolóit, hogy csak a törvényes keretek között biztassák a csapatukat. „Megrázó volt. Évtizedek óta nem láttam ilyen jeleneteket focistadionban. Aggódtunk is, mert egy ideje tudtuk, hogy angol drukkereknek orosz oldalakról sikerült jegyet venniük, de az elkülönítésük a helyszínen sem volt elég erőteljes, hogy megakadályozzák a látott jeleneteket” – nyilatkozta az eset után Martin Glenn szövetségi elnök.

Az UEFA azzal fenyegette meg a csapatokat, hogy további erőszak miatt akár ki is zárhatják őket az Eb-ről.

Lille-ben pedig a német–ukrán meccs előtt tört ki negyedórás csetepaté a két nemzet szurkolói között. Többen is megsérültek az 50 fős tömegben. A belvárosi kocsmák vezetői egyértelműen az alkoholt tették felelőssé a történtekért. „Harc volt a német és az ukrán srácok között. Túl sokat ittak, majd verekedni kezdtek, székeket vágtak egymásnak, ütötték egymást, mindent összetörtek” – fogalmazott Jan Lamballis kocsmatulajdonos.

Egy másik bár vezetője szerint a szurkolók délelőtt 11-kor kezdtek inni, ők 1500 liter sört mértek ki a német és az ukrán tábornak. „Elképzelhetik, hogy ilyen sok sör után senki nem ugyanaz. Nagyon barátságokat voltak, de a nap végére egymásnak estek” – jegyezte meg Kevin Flamme.

A verekedésnek a rendőrök vetettek véget. A hasonló esetek megakadályozására a francia kormány számos rendkívüli intézkedést vezet be: a rendbontásban részt vevő külföldi huligánokat eltiltják a mérkőzésektől, de még az országból is kiutasíthatják. „Azt a drukkert, akit őrizetbe vesznek, nem engedik be a stadionba vagy a szurkolói zónákba. Ezek az intézkedések mindegyik stadionra, szurkolói zónára és más nyilvános helyre érvényesek lesznek” – jelentette be Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A párizsi vezetés szesztilalmat rendelt el a stadionok és a szurkolói zónák környékén. A meccs előtti naptól a mérkőzés napjáig tilos lesz az alkoholárusítás vagy -szállítás.

Kedden lép pályára a magyar válogatott az osztrákok ellen a franciaországi-Európa-bajnokságon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »