E-hajtással is jó a vezethetőség, de nem tart sokáig az öröm

E-hajtással is jó a vezethetőség, de nem tart sokáig az öröm

Nem csak a zöld rendszám jelenti az eltérést a benzin- vagy dízelmotoros Focushoz képest a Focus Electricnél. Az első lökhárítóról hiányoznak a ködlámpafészkek, a bal első sárvédőn ott az elektromos töltőcsatlakozás, s „befalazták” az egyébként jobb oldalon hátul lévő tanksapkát. Az utastérben semmi eltérés nincs, leszámítva a váltókar melletti kapcsolót, amellyel a bedugott töltőkábel zárát lehet oldani – a tesztautónál ennek használata nélkül is ki lehetett húzni a kábelt a csatlakozóból. A részben digitális műszeregységben új menüpontokat találunk, továbbá pillangókat lehet gyűjteni az energiatakarékos vezetéssel. Ez utóbbi egyébként a szabályos közlekedést is lepontozza, az autópályán az óránkénti 130 kilométeres haladás nagyon nem tetszik neki.

SONY DSC
Forrás: VG

Hírdetés

A Ford mérnökei alapos munkát végeztek, a 147 lóerő teljesítményű és 250 newtonméter nyomatékú villanymotor ereje finoman érkezik meg, még nedves aszfalton sem kell kipörgő első kerekekre és elektronikus beavatkozásra számítani. Újrahangolták a felfüggesztést is, hiszen a hátsó tengely fölé beépített 33,5 kilowattóra kapacitású akkumulátorcsomag miatt megváltozott a tömegeloszlás. Az elektromos Focus is jól fordul, és akár sportosan is vezethető.

Eddig szép és jó minden, de még hátravannak a gyenge pontok. Nem a padló alá, hanem a csomagtérben helyezték el az akkumulátort, amely így elfoglalja a poggyásztér nagy részét. A kábel a padló alatt rejtőzik, tehát ki kell pakolni ahhoz, hogy hozzáférjünk például egy bevásárlást követően. Maga a kábel hatalmas méretű műanyag keretet kapott, ami megnehezíti a cipelését. Pozitív, hogy leállításkor kiírja, mikorra lesz meg a teljes töltés, negatív, hogy még 20 százalékos maradék energiaszint mellett is 12-14 órát kell konnektoron tölteni, ráadásul az ígért 225 kilométer helyett 170 kilométer körül alakul a tényleges hatótávolság. A modell ára 12,95 millió forint.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »