E. coli-bacilus egy szentgyörgyi „vastehénben”

E. coli-bacilus egy szentgyörgyi „vastehénben”

Baktériummal fertőzött tejet találtak egy automatában Háromszéken, az állategészségügyi hatóság vizsgálatot indított. 

04 vastehen-006_bk_b

E. coli-bacilust azonosítottak egy sepsiszentgyörgyi automatában forgalmazott tejben, így az állategészségügyi igazgatóság betiltotta az érintett farmról származó tej árusítását, és elrendelte az előírt óvintézkedéseket, vagyis a fejőgépek, a szállítóedények, az automaták fertőtlenítését, az állatok és a farmon dolgozók kivizsgálását.

Az okok felderítéséig a farmon begyűjtött tejet egy feldolgozóba kell szállítani, ahol pasztőrözik. Ugyanakkor a szakhatóság azt ajánlja a fogyasztóknak, hogy a nyári melegben a tejautomatákból vásárolt nyers tejet legalább tíz percig forralják.

Sikó Barabási Sándor főál­lat­orvos közleményben tudatta, hogy a fertőzött tejet tartalmazó automata egy helyi szarvasmarhatartó tulajdona, naponta feltöltik a farmról származó friss tejjel. A fertőzést egy beteg állat okozhatta, de az is előfordulhat, hogy nem tartották be az alapvető higiéniai szabályokat a fejés vagy a szállítás során, vagy nem fertőtlenítették rendszeresen és megfelelő hatékonysággal a tejautomatát. A kivizsgálás folyamatban van, addig további részletet nem hoznak nyilvánosságra.

Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságok a májusi Argeş megyei nagyszámú fertőzés után kezdték el országszerte a rendszeres ellenőrzést, hogy kiszűrjék az E. coli-fertőzéseket. Egyszerre több helyen vesznek mintát a szarvasmarha- és juhhúsból, a tejből és a húsból készült élelmiszerekből. Június 27-e és július 8-a között több megyében, így Kovászna megyében is vettek mintát, ezeket egy bukaresti laboratóriumban vizsgálják.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »