Dzsihadisták Belgiumban, újabb merénylet jöhet

Nem lehet bizton állítani, hogy terrorista sejtek nem terveznek éppen most is újabb terrortámadást Európában, és újabb merénylet várható – idézte a Reuters hírügynökség kedden Rob Wainwrightot, az európai bűnüldöző hatóságok együttműködését koordináló Europol igazgatóját. Közben a belga hatóságok értesülései szerint az Iszlám Állam újabb fegyvereseket küldött Európába.

Rob Wainwright elmondta azt is: egyáltalán nem biztos abban, hogy a tavaly novemberben Párizsban, valamint idén márciusban Brüsszelben végrehajtott, 130, illetve 32 emberéletet követelő támadásokban érintett minden terroristát sikerült kézre keríteni.

„Ez azért van, mert töredezett információhalmaz áll rendelkezésünkre arról, hogy pontosan kik érintettek a merényletekben, és hol tartózkodnak jelenleg” – magyarázta a brit uniós főrendőr.

Az Europol igazgatója szerint a Brexit, az Egyesült Királyság esetleges kilépése az Európai Unióból komoly biztonsági aggályokat vetne fel, mert az ország ezáltal elveszítheti a biztonságát szavatoló rendszer egyik fontos pillérét.

„Ha bármilyen veszélybe kerül csak egy része is annak a nemzetközi rendőri együttműködési és a hírszerzési információ-megosztási rendszernek, amelyre Nagy-Britannia jelenleg támaszkodik, annak igenis lehetnek következményei” – figyelmeztetett Wainwright.

Az Egyesült Királyság június 23-án népszavazással dönt arról, hogy tagja marad-e az Európai Uniónak.

Belgiumban a helyzet változatlan

A belga hatóságok értesülései szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet újabb fegyvereseket küldött Európába, azon belül is Belgiumba – közölte Paul Van Tigchelt, a belga belügyminisztérium alá tartozó Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) vezetője keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az illetékes hozzátette, a terrorkészültség szintjén nem változtatnak, továbbra is hármas szinten marad az egész országban. A hármas „súlyos” szint, azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, „lehetséges, és valószínű” terrortámadás.

Van Tigchelt kijelentette, „intenzív nyomozást folytattak és komoly előrelépés történt” a március 22-i merényletek óta eltelt időben, a „veszély azonban nem múlt el”.

Mozgóárusnak öltöznek az öngyilkos merénylők?

Európai tengerparti üdülőhelyek elleni támadásokra készül a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet – írta kedden a Bild című német lap a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) értesülésére hivatkozva.

A beszámoló szerint a BND-t az olasz hírszerzés arról tájékoztatta, hogy mozgóárusnak álcázott terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken. A feltételezett forgatókönyv alapján a merénylők tömött strandokon automata fegyverrel lövöldözni kezdenek, majd működésbe hozzák a testükre erősített robbanószerkezetet.

„Meglehet, hogy az IÁ a terror egy új dimenzióját akarja létrehozni” a biztonságosnak hitt nyaralóhelyek megtámadásával” – mondta a Bildnek a BND egy magas beosztású munkatársa, rámutatva, hogy „a strandokat alig lehet védeni”.

Az olasz hírszerzés szerint a támadók az afrikai Szenegálból érkezhetnek, az IÁ-val szövetséges Boko Haram nigériai terrorszervezet támogatói lehetnek.

A Bild idézett olasz sajtójelentéseket is, amelyek szerint a lehetséges terroristák szenegáli kereskedők közül kerülhetnek ki, akik rendszeresen utaznak Afrika és Olaszország között legálisan.

Az olaszok nem tudnak semmiről

Az olasz belügyminisztérium tagadta a Bild című német napilap értesüléseit. Jelenleg semmilyen konkrét veszély nem fenyeget az olasz tengerpartokon – hangsúlyozta a tárca.

Ennél határozottabb fellépést sürgetett a kormánytól a Németországból érkező turisták egyik célállomásának számító északkelet-olaszországi Veneto tartomány elnöke, Luca Zaia. Az Északi Liga politikusa „szégyenletesnek és botrányosnak” nevezte a Bildben megjelent pánikkeltést. Kijelentette, hogy „kimondhatatlan könnyelműség ilyen híreket közölni, nem törődve a közvéleményre és az országok gazdaságára gyakorolt baljós hatással”. Luca Zaia emlékeztetett, hogy az adriai-parti olasz üdülőhelyekre csak Venetóban 25 millió turista érkezett tavaly.

Tiltakozását fejezte ki a Coldiretti olasz agrártermelő szövetség is, hangsúlyozva, hogy a Bild az olasz idegenforgalmat vette célba éppen a nyári szezon kezdetekor. A Coldiretti adatai szerint 2015-ben a külföldi turisták 37,5 milliárd eurót költöttek Olaszországban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »