Dzsihadista volt a baltás támadó

Dzsihadista volt a baltás támadó

Minden bizonnyal hiteles az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez közel álló Amak hírügynökség által a Würzburgnál elkövetett baltás-késes támadás tetteséről közzétett videofelvétel – mondta Peter Altmaier német kancelláriaminiszter kedd este a ZDF országos köztelevíziónak.

Wurzburg20160718_b

A felvétel eredetiségét szerdán Thomas de Maiziere belügyminiszter is megerősítette. Eredeti az afgán támadó személyes holmijai között talált búcsúlevél is, és mindez azt mutatja, hogy a 17 éves fiú „legalábbis nagy súlyt helyezett arra, hogy tettét összefüggésbe hozza az IÁ-val” – mondta Peter Altmaier. A fiatalembert a barátja halála radikalizálhatta. A halálhír megrázta, magatartása megváltozott és nagyon sokat telefonált, de egyelőre nem tudják, hogy kivel, mert a mobiltelefonját jóval a támadás után találták meg, és még nem tudták megvizsgálni. Azt egyelőre nem tudni, hogy az IÁ mennyiben vett részt a támadásban, de a biztonsági szervek minden egyes nyomnak, értesülésnek utánajárnak – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Holger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke a ZDF-nek azt mondta, hogy a hatóság nem kételkedik a felvétel eredetiségében, de nem gondolják, hogy a támadónak közvetlen kapcsolatban kellett lennie a dzsihadista szervezettel. Az IÁ két perc húsz másodperces felvételén megjelenő, Muhammad Rijadként azonosított férfi „a Kalifátus katonájaként” beszélt magáról, és azt mondta, „szent akcióba kezd Németországban”, miközben a kezében lévő kés használatával fenyegetőzött. Ezen felül arra szólította fel az IÁ híveit, hogy akik nem tudnak a „kalifátus” területére utazni, azok saját országukban öljenek meg „hitetleneket”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »