Düsseldorfban terveztek nagyszabású mészárlást

Düsseldorfban terveztek nagyszabású mészárlást

Száznyolcvan Szíriából visszatért férfit vizsgálnak terrorgyanúval a német hatóságok. Az igazságügyi minisztérium szerint félő, hogy az Iszlám Államtól kaphattak kiképzést. Az értesülést azután erősítette meg a német igazságügyi tárca, hogy csütörtökön letartóztattak három szíriait, akik Düsseldorfban terveztek merényletet.

Düsseldorf belvárosában tervezett nagyszabású merényletet az a három szír férfi, akiket még csütörtökön fogtak el a hatóságok. Negyedik társuk árulta el őket, akit még Párizsban fogtak el a hatóságok. Állítólag az Iszlám Állam parancsára öngyilkos akcióval és lőfegyverekkel akartak mészárlást elkövetni. „Nyilvánvaló, hogy a tervük a mumbai merénylethez hasonló lett volna: egyszerre több helyen támadtak volna, robbanószerekkel. De a terveket nem készítették még elő, mert hál’ Istennek még időben értesültünk róla” – közölte Ralf Jaeger, az Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere.

Az ügyészség bűncselekmény előkészületével, terrorszervezetben való részvétellel gyanúsítja a négy férfit. Az őrizetbe vettek közül ketten tavaly a balkáni migrációs útvonalon érkeztek a nyugat-német nagyvárosba. Hónapok óta megfigyelték őket, és azután csaptak le rájuk, hogy megtudták, egyikük Dél-Európába akar utazni, a gyanú szerint harcosokat akart Németországba hozni. „Információink szerint még nem készítették elő a támadás végrehajtását, és annak nem volt köze a közelgő franciaországi foci-Eb-hez” – nyilatkozta a Német Szövetségi Ügyészség szóvivője.

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke nyugalomra intette a lakosságot: „Természetesen aggódunk, de a düsseldorfi polgármesterrel értek egyet, hogy nem szabad változtatni az életünkön, és nem szabad megkérdőjelezni nyílt társadalmunkat. A terroristák ezt akarják elérni, nem szabad őket szolgálni” – emelte ki Hannelore Kraft.

Egyesek szerint idővel Németországban is lesz merénylet. Továbbra is magas szintű a terrorkészültség Düsseldorfban és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. A titkosszolgálatok szerint száznyolcvan szíriai után nyomoznak, akik visszatérve az arab országból nagyszabású akcióra készülhetnek. Valamennyiükről úgy tudják, Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet képezte ki őket. A német hatóságok félezerre teszik az országban élő a szélsőséges nézeteket valló iszlamisták számát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »