Durva évet zár az építőipar, de 2018 még erősebb lehet

Durva évet zár az építőipar, de 2018 még erősebb lehet

Éves szinten 30 százalékkal bővülhet idén a hazai építőipar, jövőre pedig tovább javulhat az ágazat teljesítménye. A jelenlegi szerződésállomány a következő két-három évben lendületben tartja az építőipart – mondta Koji László ÉVOSZ-elnök.

Az építőipar várhatóan novemberben és decemberben tovább növeli teljesítményét, így éves szinten 30 százalékos bővülésre lehet számítani az előző évhez viszonyítva – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Az igazgató kiemelte, múlt év közepétől egyre több nagy értékű szerződést kötnek az építőipari cégek, jelenleg 110 százalékkal magasabb a szerződések állománya, mint egy éve.

Szerinte jövőre tovább javulhat az ágazat teljesítménye, az idei 2400 milliárd forintos termelés így 2800 milliárd körülire emelkedhet.

A jelenlegi szerződésállomány a következő két-három évben lendületben tartja az építőipart – jegyezte meg.

A fizetőképes kereslet olyan gyorsan „tört rá” a vállalkozásokra – mondta az ÉVOSZ igazgatója -, hogy a legnagyobb kihívás jelenleg munka mellett betanítani az új munkaerőt. Jelenleg 35 ezerrel többen dolgoznak az ágazatban a 2013-as mélyponthoz képest – tette hozzá, utalva arra is, hogy ebből legalább 15 ezren korábban feketén dolgoztak a területen.

A cégek 2016 közepéhez képest 25 százalékkal több bért és járulékot fizetnek alkalmazottaik után – mondta Koji László, megjegyezve, hogy a képzett szakmunkások már havi nettó 250-280 ezer forintot is hazavisznek.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »