Dúrmoljunk harmadjára! – Évkezdő vajdasági népzenei tábor  

Harmadszor rendezték meg január elején a Dúrmoló Téli Népzenei Tábort. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági szervezetének ötnapos rendezvényén idén kilencven fiatal vett részt.

Dúrmoljunk harmadjára! - Évkezdő vajdasági népzenei tábor   

Nagy sikerrel zárult az idén harmadszor megrendezett Dúrmoló Téli Népzenei Tábor. A szellemes elnevezés ráillik a találkozó hangulatára: a dúr és a moll hangsorból eredő mozaikszó, amely egyben a téli álomból ébredőkre is utal. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és  a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös rendezvényét január 7-11. között Tóthfaluban tartották. A vonós-, citera-, ének-, furulya-, tamburaoktatásra szóló felhívás elérte célját, a maximum 65 főre tervezett találkozón kilencvenen vettek részt, ami az előző évi létszám másfélszerese.

A helyi Kaszap István Kollégiumban gyerekek és fiatal felnőttek összesen 11 csoportban muzsikáltak. Idei újdonság volt, hogy az eddigi években meghirdetett népi vonós – kezdő és haladó hegedű, kezdő és haladó brácsa, nagybőgő –, énekes, kezdő és haladó citerás szekciók mellett kezdő és haladó furulyaoktatást, középhaladó hegedű, valamint tamburaoktatást is tartottak. A jelentkezők alsó korhatára kilenc év volt, míg a haladó vonósoktatást tizenöt év felettieknek ajánlották a szervezők.

Hírdetés

Dúrmoljunk harmadjára! - Évkezdő vajdasági népzenei tábor   

A fiatalokkal kiváló oktatói gárda foglalkozott, olyan képzett zenészek adták át tudásuk legjavát, mint a Fokos zenekar tagjai, a Juhász zenekar két zenésze, a Pendergő Tamburazenekar és a Csörgő citerazenekar muzsikusai. A kiváló hangulatú összejövetelen különösen népszerű volt a közös éneklés, a tánctanulás, s az elmaradhatatlan táncház. A közös munka ugyan a zenélés örömére fókuszált, de az öt napban barátságok is szövődtek. A népzenei tábor január 11-én, szombaton 15 órakor egy gálaműsorral zárult, a díszelőadáson a résztvevők számot adhattak a tanultakról, s már együtt szövögethették terveiket a jövő évi összejövetelre. A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

dr. Csermák Zoltán

 

 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »