Dunaszerdahelyi képeslapok a sétányon

Dunaszerdahelyi képeslapok a sétányon

A hét közepétől szabadtéri képeslap- és fényképkiállítás színesíti a város sétányát. Dunaszerdahely ikonikus épületei és a modern mindennapok köszönnek vissza a képekről.

Hírdetés

Itt volt a ruhabolt, az utca másik oldalán a műhelyˮ – mutatja az 1920-as évekből származó képeslapon egy idős hölgy. A 94 éves dunaszerdahelyi néni tárlatvezetést is vállalhatna a Pázmáneum Polgári Társulás által szervezett Városunk szabadtéri kiállításon. Fiatalokat meghazudtoló memóriával utazik vissza a huszadik század első felébe, megjegyezve, hogy akkor boldogabbak voltak az emberek. „Amott volt a Tulipán, és finom halsalátát lehetett kapniˮ – szól közbe egy másik járókelő. A kiállításon harminc nagy formátumú fényképen mutatják be a város történelmi épületeit és a mai képeket. A Bartók Béla sétány fái alatt idősek és fiatalok is meg-megállnak, sokan nosztalgiáznak, mások csodálkozva szemlélik a letűnt korok emlékezetét. „Nagy Gyula fényképész barátommal készítettük elő a kiállítást. A régi képeslapok a magángyűjteményemből vannak, Gyula pedig a városról készített felvételeket. Igyekezett megörökíteni azokat az épületeket, amelyeket a képeslapokon is láthatunk, ám nagy részüket lebontották. Helyettük nem akartunk panel-, vagy áruházat láttatni, inkább a mindennapokat ábrázoltukˮ – nyilatkozta lapunknak Karaffa Attila alpolgármester, a Pázmáneum ügyvezető elnöke. A járókelők és turisták szórakoztatásán kívül jótékonysági célt is szolgál a kiállítás. A közeli Buena Coffe House-ban megvásárolhatók a kiállított fényképekről készült képeslapok, az eladásukból származó bevételből a dunaszerdahelyi kórház gyerekosztályát támogatják.
Karaffa Attilától megtudtuk, hogy novemberben a Csallóközi Múzeumban nyílik majd kiállítás a képeslapgyűjteményből Szerdahelyi szemmel címmel, valamint kiadvány is készül az emlékekről. „A legrégebbi képeslapom az 1900-as évek elejéről van. Viszont a gyűjteményben van ennél régebbi levelezőlap is, az 1800-as évek végéről, azokon azonban még nem volt fényképˮ – jegyezte meg az alpolgármester. A tervek szerint augusztus végéig tekinthető meg a kiállítás a sétányon.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »