Dunaszerdahelyen is ülésezett a válságstáb

Dunaszerdahelyen is ülésezett a válságstáb

Az egyeztető ülésre Hájos Zoltán polgármester a járási hivatal vezetőjét, Morvay Györgyöt, a Dunaszerdahelyi Kórház igazgatóját, Bock Szilviát, a közegészségügyi hivatal igazgatóját, Robotka Rozáliát, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal Katasztrófavédelmi főosztályvezető-helyettesét, Bíró Alicát, illetve a rendőrséget képviselő Csicsay Szilárd rendőrezredest hívta meg.

A megjelentek kölcsönösen tájékoztatták egymást az általuk felügyelt területekkel kapcsolatban.

Bock Szilvia kórházigazgató a járási kórház felkészültségéről számolt be, kiemelve, hogy az esetleges koronavírusos betegek elsősorban központi kórházakba kerülnek majd, ahol erre specializáltan megfelelő fertőző osztály működik. Ettől függetlenül a dunaszerdahelyi kórház is folyamatosan megtesz mindent, hogy felkészüljön a kibontakozó koronavírus-járványra.

Rövid időn belül például már a kórház előtti parkolóban is lesz ún. drive through tesztállomás, ahol az autóban ülőket a tesztállomásra behajtva kiszállás nélkül is tudják ellenőrizni, így próbálva megfékezni a koronavírus terjedését.

Hírdetés

A válságstáb legfontosabb további pontjai között szerepelt még többek között a közegészségügyi teendők áttekintése, a közbiztonság, a kötelező érvényű intézkedések betartatása vagy a nyugdíjasotthonokban kialakításra kerülő izolációs helyiségek kérdése is. A megbeszélésen Hájos Zoltán polgármester felajánlotta a kórház egészségügyi alkalmazottjai számára, akik a válságidőszakban nem szeretnének hazajárni a családjaikhoz, hogy a Thermalpark melletti két városi szállást, az ún. „Fehér házat” és a csónakházat is igénybe vehetik.

A megbeszélésen szó esett Nagyszombat Megye azon határozatáról is, amelynek értelmében a Szent István téri Vidékfejlesztési Szakközépiskola kollégiumában lenne egy karanténállomás, amely a külföldről hazatérő állampolgárok számára biztosítana majd szállásokat. Az intézményt a megye mint fenntartó jelölte ki a belügyminisztériumnak erre a célra, s ezt (nem informálva erről előre a várost) csupán kész tényként közölték.

Egyelőre még pontos tájékoztatást sem kapott a város, milyen feladatokkal jár majd ez. Morvay György szerint elsősorban a bősi és a nagymegyeri példák adnak most jó támpontot a cselekvési terv kidolgozásához, hiszen a kollégiumban nem csupán a szállást, hanem a karanténba kerülők odajutását, az étkeztetést, az épület őrzését, felügyeletét, vagy éppen a megfelelő fertőtlenítését is biztosítani kell.

A tárgyaláson a város részéről Hájos Zoltán polgármesteren kívül jelen volt még A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármester, Bubniak Júlia hivatalvezető, Csiba Tibor városi rendőrparancsnok, illetve a városi nyugdíjasotthonok igazgatója, Pongrácz Kálmán is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »