Dunaszerdahelyen is megemlékeztek Kuciakról és kedveséről

Dunaszerdahelyen is megemlékeztek Kuciakról és kedveséről

Két éve ezen a napon gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót és kedvesét, Martina Kusnírovát. A hidegvérrel elkövetett gyilkosság azóta fenekestül felforgatta Szlovákia politikai életét, és tiltakozások sorát váltotta ki. A gyilkosság második évfordulóján több magyarok által nagyobb számban lakott városban is megemlékeztek a halálukkal a maffiaállam elleni küzdelem szimbólumává vált jegyespárról. A SzóBeszéd stábja a dunaszerdahelyi megemlékezésről készített egy összefoglalót. Emlékezzenek velünk!

Február 21. fekete betűs nappá változott át két éve Szlovákia naptáraiban. Két éve ezen a napon Ján Kuciak oknyomozó újságírónak és menyasszonyának azért kellett meghalnia, mert a fiú olyanokat tudott a szlovákiai politikai és maffia életét mozgató és összekötő szálakról, amiket sokan csak sejtettek, még többek viszont elképzelni is féltek. Sőt, Kuciak bizonyítékokkal is rendelkezett, fenyegetésekkel bombázták, ám ő megállíthatatlannak tűnt, olyannyira, hogy csak a puskagolyó fékezhette meg őt, és ártatlan kedvesét nagymácsédi családi házukban.

Hírdetés

Mérhetetlen együttérzés ölelte át a két családot, amit a gyűlölet, düh és tehetetlenség koszorúi fontak körbe. Tízezrek vonultak utcára, hogy értelmet adjanak az értelmetlenségnek, hogy a két fiatal emlékét ne gyalázhassák meg azok, akik a legjobban féltek Kuciaktól még életében. Sorra derültek ki súlyosabbnál súlyosabb összeesküvések, gyilkosságok, csúsztatások és valószínűleg sok további titok lehet még a szőnyeg alatt. Február 21. a megemlékezések napja lett Szlovákiában. Ján Kuciakra és Martina Kusnírovára emlékeznek, arra a két fiatalra, akinek élete kialudt azért, hogy százezrek dühe lobbanjon lángra. Két év telt el, és hogy mi változott? Azt mindenki döntse el maga, de tartsuk észben, a változás bennünk él!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »