Dulakodás a Városligetben: „Innentől kezdve egy rohadás van”

Dulakodás a Városligetben: „Innentől kezdve egy rohadás van”

Megakadályozták a városligeti fák kivágását civil aktivisták. A Főkert munkásai reggel kezdték meg a munkálatokat a parknak azon a részén, ahol a Zene Háza épülne.

A volt környezetvédelmi államtitkárt is a Városligetbe vitte a fák kivágásának híre.

„A társadalom immunrendszere a környezetvédelem, és ezt iktatták ki. Innentől kezdve egy rohadás van a társadalomban. Elfogadhatatlan, és az emberek tiltakoznak ez ellen politikai hovatartozástól teljesen függetlenül. A természet megvédése, a fák megvédése összehozza az embereket és nem elválasztja. Egy olyan kormány kell és olyan társadalmi viszonyok, ahol az elesettekkel is törődnek, a természettel is törődnek, és nem néhány ember zsebéről szól az egész ország sorsa, hogy ők hogyan gazdagodjanak” – fogalmazott Illés Zoltán.

A területen olyan épületek állnak, amelyeket a Budapesti Nemzetközi Vásárra húztak fel egykor. Helyüket a Magyar Zene Háza foglalná el. „Ide egy 26 méter magas, 95 méter átmérőjű épületet terveznek, ez lenne a Magyar Zene Háza, ennek következtében kb. 200 fát kéne kivágni itt, a területen” – mondta el Várnai László önkormányzati képviselő.

A tiltakozást nem politikusok indították el, hanem civilek. „A Legyen a liget a kertem, ez egy riadólánc azért, hogy ezt megakadályozzuk, ezt az elképesztő pusztítást, amit itt akartak. Úgyhogy beindult a riadólánc, itt voltunk, először hárman, öten, tízen, dulakodás volt, aztán bemászás volt, és utána sikerült leállítani a munkálatokat” – mondta el Gayer Zoltán, a mozgalom társalapítója.

A Főkert gépei végül levonultak a területről, ezt óriási ováció fogadta.

Az önkormányzati cég szerdán kapta meg a hivatalos engedélyt a vágásra, a társaság nem várta meg a 15 napos fellebbezési határidőt, hanem másnap nekikezdett a munkának. Negyven fa kivágása kell a Magyar Zene Házához, amely hatmilliárd forintból épül meg egy japán építész tervei alapján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »