Dühíti az oroszokat a romániai rakétapajzs

Megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést, hogy az Egyesült Államok Romániába telepítette az európai rakétapajzs elemeit – szögezte le szerdai állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

Az Olt megyei Deveselura telepített létesítményt a tervek szerint csütörtökön helyezik üzembe, csaknem egy évtizeddel azt követően, hogy Washington – Moszkva figyelmeztetése dacára – felajánlotta európai NATO-szövetségeseinek, hogy megvédi őket az iráni rakétafegyverektől. Oroszország szerint a Nyugat ezzel a közép-európai békét fenyegeti.

Az orosz diplomáciai tárcának az MTI által ismertetett közleménye hibának minősítette a pajzs Romániába telepítését , és rámutatott, hogy a lépés közvetlen fenyegetést jelent Oroszország biztonságára.

Mihail Uljanov, a moszkvai külügyminisztérium fegyverzetkorlátozási és -ellenőrzési igazgatóságának vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek Romániába és Lengyelországba telepítése képes felborítani a térség stratégiai egyensúlyát.

Mindez Uljanov szerint a globális rakétavédelmi rendszer kiépítésével együtt „aláássa a bizalmat, és ellentétes a nemzetközi kapcsolatok alapelveivel, amelyeknek egyike az, hogy megengedhetetlen a saját biztonság megerősítése mások biztonságának rovására”. A magas rangú orosz diplomata szerint most éppen ilyen kísérlet folyik, elsősorban az Oroszországi Föderáció rovására, amit károsnak minősített.

A tervek szerint Frank Rose amerikai helyettes külügyi államtitkár csütörtökön Deveseluban részt vesz azon az ünnepségen, amelynek célja annak demonstrálása, hogy műveleti készültségbe lép az Aegis Ashore rendszer. Bukaresti források szerint a légi támaszpontra telepített elfogórakéta-ütegek ünnepélyes avatójára várják Robert Workot, az Egyesült Államok helyettes védelmi miniszterét és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt is. Pénteken a lengyelországi Redzikowóban látnak neki egy hasonló komplexum építésének.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »