Dugók ide vagy oda, a miniszter a futók mellett

Dugók ide vagy oda, a miniszter a futók mellett

31. alkalommal rendezték meg a Wizz Air félmaratont. A versenyre több ezren neveztek, de kevesebben, mint az előző években. A verseny fővédnöke Tarlós István főpolgármester, aki korábbi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a jövőben kevesebb futóversenyt kell rendezni a sűrűsödő forgalmi korlátozások miatt. A nemzetgazdasági miniszter szerint viszont a futóversenyek jó hatással vannak a turizmusra.

„77 országból jöttek el futók, 2200-an, ez rekord. Az össznevezési létszám idén nem érte el a tavalyit, valamivel alatta maradt, így is összesen 15 ezer ember van itt, és várja a felemelő pillanatot, amikor elkezdhet futni” – ismertette korábban Dobor Dezső, a futóverseny sajtófőnöke.

A félmaraton miatt Budapest nagy részét lezárták. Az ideiglenes forgalomkorlátozások délutánig hét kerületet érintett. A belvárosban sok helyen tilos volt megállni. A futók elhaladásának idejére lezárták a többi között a pesti és a budai alsó rakpartok egy-egy szakaszát is. A verseny fővédnöke, Tarlós István főpolgármester  decemberi sajtótájékoztatóján pont a forgalomkorlátozások miatt ígért kevesebb futóversenyt.

„A társadalom meglehetősen megosztott a futóversenyekkel kapcsolatban, elég erőteljes sajtótámogatást kapnak ezek az események, ami abból a szempontból kontraproduktív, hogy a társadalomban ezzel párhuzamosan az ellenérzések is növekednek, és túlzónak tartják azt, amit a városban történik” – fogalmazott akkor.

A versenyre benevezett a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is. Novák Katalin szerint van olyan kompromisszumos megoldás, ami az autósoknak és a sportembereknek is megfelelő lehet. „Azok a futóversenyek, amelyek klasszikusak, és nagyon jól szervezettek, nem utolsósorban rengeteg külföldit vonzanak Budapestre, ezek fontosak, tehát én úgy látom, hogy a főváros is elkötelezett abban, hogy ezeket a hagyományos futóversenyeket megtartsuk. De meg kell találni a jó egyensúlyt aközött, hogy ez a sok futó is jól tudja érezni magát, és egyébként ne bénítsuk meg a várost indokolatlanul sokszor. Azt hiszem, hogy egy ilyen jó kompromisszum születik majd” – fejezte ki reményét Novák Katalin.

A nemzetgazdasági miniszter is a futók mellett van, korábban azt nyilatkozta: a futóturizmus lehet az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a következő években.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »