Duda és Steinmeier a kisebbségi oktatásnak ígért támogatást

Duda és Steinmeier a kisebbségi oktatásnak ígért támogatást

PAP/EPA / CLEMENS BILAN

A németországi lengyel, valamint a lengyelországi német kisebbségi gyermekek oktatásának támogatását ígérte a csütörtöki varsói tárgyalásuk után Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök és Andrzej Duda lengyel államfő.

Steinmeier a lengyel-német jószomszédi és együttműködési szerződés aláírásának idei 30. évfordulója kapcsán tesz hivatalos lengyelországi látogatást.

Közös sajtóértekezletükön Andrzej Duda közölte: a megbeszélésen áttekintették a szerződés eddig meg nem valósított elemeit is, köztük azt az ígéretet, hogy a német fél forrásokat biztosít a németországi lengyel oktatás számára.

Duda rámutatott: Németországban a lengyel gyökerű állampolgároknak nincs kisebbségi státuszuk, Varsó ezt vissza akarja állítani.

Hírdetés

Ezzel arra utalt, hogy a németországi lengyelek kisebbségi státuszát a Harmadik Birodalom szüntette meg, a német hatóságok az utóbbi években sem újították meg e státuszt, érvelve azzal, hogy nem minden, Németországban élő lengyel tekinthető a hagyományos, több nemzedéken át ott élő kisebbség tagjának.

Jelképes, de nagyon fontos témának nevezte Duda a második világháború lengyel áldozatainak létesítendő berlini emlékmű ügyét is. A 2017-ben kezdeményezett emlékműről Steinmeier azt mondta: jelenleg még ennek tervein dolgoznak.

Duda továbbá reményét fejezte ki, hogy létrejön egy, évi 5 millió eurót érő alap a lengyel származású gyermekek oktatására. Aláhúzta: Lengyelország évi 50 millió eurót költ a német kisebbségi oktatásra, ebben 50 ezer német kisebbségű gyermek részesül.

Steinmeier arról biztosította a lengyel elnököt, hogy támogatja a németországi lengyel nyelvű oktatás bővítését. Megjegyezte viszont, hogy e téma nincs a szövetségi kormány hatáskörében, hanem a tartományok döntenek róla.

Egyúttal nyugtalanságát fejezte ki, hogy a lengyelországi kisebbségi iskolákban ötről háromra tervezik csökkenteni a német nyelvű órákat.

A két ország közötti jószomszédsági és együttműködési szerződés, amelyet 30 évvel ezelőtt Helmut Kohl német kancellár és Jan Krzysztof Bielecki lengyel miniszterelnök írt alá, történelminek számított. A szerződés állást foglalt a határok sérthetetlensége, a békés egymás mellett élés és az együttműködés mellett, beleértve a Lengyelországban élő német kisebbség és a Németországban élő lengyelek támogatását.

A sajtóértekezleten Dudát Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök előző napi genfi találkozójáról is kérdezték. A lengyel elnök nagyon tapasztalt politikusnak nevezte Bident, és aláhúzta: a témát az Európai Unió és a NATO lépéseinek kontextusában észleli. Rámutatott: a NATO kétirányú politikát folytat Oroszország iránt. E politika szerinte egyrészt realista, vagyis tudatosítja Moszkva offenzív politikáját és ennek nyomán védelemre is összpontosul, másrészt pedig nyitott a párbeszédre.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »