Dübörög a székelyföldi gazdaságfejlesztési program

Dübörög a székelyföldi gazdaságfejlesztési program

A Pro Economica Alapítvány mindhárom székelyföldi pályázati csomagja sikertörténetnek számít. Maros, Hargita és Kovászna megyében a következő időszakban új élelmiszer-feldolgozó üzemek, vágóhidak és modern szállodák épülnek magyar kormányzati támogatásból. A Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program mintájára idén hirdetik meg a partiumi megyék pályázatait. Az alapítvány igazgatójával, Kozma Mónikával beszélgettünk. 
 Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében a magyar kormány által finanszírozott pályázati rendszer lebonyolítója, a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány idén a három székelyföldi megyére összpontosít.

A három nagy kategóriában meghirdetett pályázatok – a mezőgazdasági integrátor jellegű nagyberuházások, az agrárágazatban tevékenykedő magán- és jogi személyek max. 15 ezer eurós támogatása, valamint a szálláshelyek fejlesztésére és létesítésére meghirdetett nagy összegű kiírás – közül egyelőre a nagyberuházók kéréseit bírálták el, az elmúlt két hétben kezdődött el a szerződések aláírása. Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány igazgatója a Krónika érdeklődésére elmondta:

a kis összegű mezőgazdasági pályázatok is finisbe értek – már megvan az 5293 nyertes neve –, de mivel az elutasított 300 pályázó közül szinte mindenki fellebbezett, ezek elbírálása miatt kitolódott a szerződések aláírásának határideje.

Erre előreláthatóan november 10. és december 10-e között kerül sor. A nagy összegű székelyföldi turisztikai beruházásokra 15 pályázat érkezett, ezek elbírálása folyamatban van. Tervek szerint az év végéig itt is eredményt hirdetnek.

Hírdetés

Amint az várható volt, a nagy összegű mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások nyerteseivel lassan megy a szerződéskötés. Az alapítvány a szigorú feltételek betartásához ragaszkodik, ami elsősorban az ötvenszázalékos önrész igazolását és azoknak az engedélyeknek a bemutatását jelenti, amelyeket a román állam kér a beruházás megvalósulásához.

A 66 nyertes pályázóból idén mintegy harminccal kötnek szerződést, többen ugyanis halasztást kértek a szükséges építkezési engedélyek beszerzése miatt.

Az elmúlt napokban kilenc pályázóval kötöttek szerződést, ezek nevét az alapítvány Facebook-oldalán tette közzé. A legfrissebb a kerelőszentpáli East Silodep Kft.-vel kötött megállapodás. A szintén magyar állami támogatással felépült és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor jelenlétében idén felavatott kerelőszentpáli takarmánykeverő üzem cégcsoportjához tartozó vállalkozás gabonasilót épít, amely a tervek szerint felvásárolja a környékbeli kisebb-nagyobb termelők gabonáját.

Kozma Mónika szerint vegyes a kép a nagyberuházásokat illetően, hiszen

több cég már önerőből elkezdte a beruházás megvalósítását,

így ezek a szerződés aláírása után ütemesen hozzá fognak jutni a kifizetésekhez, és valószínűleg lesz olyan is, ahol nem tudják teljesíteni a pályázat megvalósításához szükséges feltételeket. Ebben az esetben nem születik meg a finanszírozási szerződés. Emiatt döntött úgy az alapítvány vezetősége, hogy csak a szerződés aláírásának pillanatában válik ismertté a cég neve. Miután idén aláírják a mintegy harminc pályázatot – ahol a vállalkozások részéről minden feltétel adott –, közzéteszik a pályázatban elnyert összeget és a pályázat témáját is.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »