Dübörög a kvótareferendum

Már nyomtatják az október 2-ai országos népszavazás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában. Szerdán a kőbányai nyomda géptermeiben és csomagolócsarnokaiban sajtóbejárást tartottak, hogy az újságírók megnézhessék, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője a bejárás előtti sajtótájékoztatón azt mondta, jelen pillanatban 8 272 589 választópolgár jogosult szavazni október 2-án.

Mint mondta, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben nyomtatják a kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) szavazólapot: előbbiből 7,905 milliót, a határon túli választópolgárok levélben szavazásához pedig további 265 ezret. (A levélben szavazás szavazólapján – ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával – nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek. Helyette a szavazólap a „levélben szavazás szavazólapja” feliratot tartalmazza.)

Védelem

Az A5 méretű szavazólapokat többféle biztonsági jellel védik. Szabad szemmel látható biztonsági elem az alnyomatos papír, amely a fény felé fordítva a szőnyegszerűen elhelyezett Magyarország-címert mutatja, valamint a Magyarország körvonalát – és benne a 2016-os számot mutató – mutató riccelés, perforálás. A szavazatok elhelyezésére szolgáló körök pedig zöldek.

Közel 120 millió ez a tétel

Mint mondta, a belföldi szavazólapok nyomtatásának nettó összköltsége 119 365 500 forint, vagyis egy szavazólap előállításának költsége 15,1 forint. Megjegyezte: a 2014-es önkormányzati választáson 17 forint volt egy szavazólap költsége, az országgyűlési választásnál pedig 23 forint.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy a népszavazásnál elkezdik lecserélni a korábban használatos papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, beszakadtak. Októberben minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna.

Szürke

Az urnák szürkék, plombával záródnak, 42×42 centiméter az alapjuk, a kisebb 40 centiméter magas, a nagyobb 85 centiméteres. A nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson használt borítékot lehet elhelyezni. Az urnák színe azért szürke – és nem a külképviseleti voksolásnál megszokott átlátszó –, mert a magyarországi voksolásnál nem kötelező a szavazólapot borítékba tenni.

Pálffy Ilona hangsúlyozta: a műanyag urnák előnye, hogy strapabíróak, használatukkal kevesebb papírt használnak el a szavazáshoz, és számítások szerint két ciklus alatt megtérül az áruk. A nagyobb urna nettó 17 500 forintba került, a kisebb 9 ezerbe.

Az NVI elnöke elmondta: a határon túliak szavazására szolgáló szavazólapokat már kinyomtatta a nyomda, jelenleg a magyarországi szavazás szavazólapjait készítik. A magyarországi szavazólapok kiszállítása szeptember 20-a után kezdődik, de ezt megelőzi a papír- és műanyag urnák kiszállítása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »