Dübörög a Janssen-kampány a Galántai járásban

Dübörög a Janssen-kampány a Galántai járásban

Több mint száz nádszegi lakost oltottak be az egészségügyi minisztérium új oltási kampányának keretén belül a Johnson&Johnson cég egyszeri adagolású Janssen vakcinájával.

Mozgó oltóközpontokat küld az érdeklődő falvakba az egészségügyi minisztérium. Az új oltási kampány a Johnson&Johnson cég egyszeri adagolású Janssen vakcináját kínálja. A Galántai járásban a Svet Zdravia által üzemeltetett galántai Szent Lukács kórház biztosítja a mobil-oltócsapatokat.

Augusztus 2-án Királyrévbe, augusztus 3-án Nádszegre szállt ki két oltócsapat a Janssen vakcinákkal. A falvak előzetesen jelentették a kórháznak, hány oltóanyagra van igényük.

Nádszegen több mint százan reagáltak a galántai kórház felhívására. A két oltócsapat kedden délelőtt kilenc órakor kezdte meg a munkát Nádszegen, ahol a lakosok fegyelmezetten, az előírásokat betartva várták, hogy sorra kerüljenek.

Nádszegen megadják a lehetőséget

Nádszeg polgármestere, Kacz Éva elmondta, ezúttal a galántai járási hivatal szólította meg a falvakat, hogy a Szent Lukács kórház biztosítja a Janssen vakcína oltásának lehetőségét a településekre kiszállva is. A faluban már kihasználták a Nagyszombat megye által biztosított lehetőséget is, amikor megyei mobil oltócsoport krónikus betegeket és idős lakosokat oltott be Pfizer vakcinával májusban.

Ezúttal semmilyen megkötés nem volt. Nagyon szép számban jelentkeztek a lakosok. Örülünk neki, hogy tovább tudjuk fokozni a jelenlegi 47 százalékos beoltottságunkat”

– nyilatkozta portálunknak Nádszeg vezetője.

Nádszeg az egyik legerősebb százalékban oltott falvak közé tartozik a Galántai járásban, a Janssen oltással körülbelül egy-két százalékot emelkedhet majd az arány Nádszegen.

Úgy figyeltük meg, a Janssen vakcinára a fiatalabb korosztály jelentkezett be Nádszegen. Az idősek nagyrészt a Pfizer vakcinával éltek. Tény és való, hogy van egy réteg a faluban, akinek kifogása van a vakcinák ellen, de a lehetőség megteremtése mindenképpen fontos – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve,

ha lesz még érdeklődés a Janssen iránt, a kórház nyitott arra, hogy második alkalommal is kiszálljanak a faluba,

vagy a község biztosít majd kisbuszt, amivel az oltóközpontba szállítják az érdeklődőket.

Fontos az anyanyelv 

A nádszegi kultúrházban zajló oltás során a lakosok elmondták,

nagyon jól esik számukra, hogy a nővérkék, akik oltanak beszélnek magyarul, valamint tolmács is segíti az adminisztrátorok és a magyarul nem beszélő orvosok munkáját.

Hírdetés

Az oltás és a „fehér köpenyesek” jelenléte már eleve stresszfaktorként számítódik az embernél, aki az egészségügyi ellátás során kiszolgáltatott helyzetben érezheti magát, ezért fontos az, hogy az anyanyelvén kapjon segítséget.

Az oltásnál egy adminisztrációs munkatárs veszi fel az adatokat, jelen van az orvos, aki az anamnézist végzi, a nővérke, aki beadja az oltást és a mentős, aki figyeli az oltás után az emberek állapotát és ellátja azokat, akiknél esetlegesen mellékhatások lépnek fel.

Orvosi nézőpont

A nádszegi oltócsapat élén álló Anna Hatalová doktornő elmondta, az ilyen kiszállások alkalmával mindenképpen kikérdezik az embereket az egészségügyi állapotukról az oltás előtt, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az illető egészségi állapotából kifolyólag a helyszínen nem alkalmas arra, hogy felvegye az oltást, annak azt ajánlják, inkább a kórházban, erősebb orvosi jelenlét mellett oltassa be magát.

A doktornő a vakcinákkal kapcsolatban úgy tapasztalta, az év első felében az emberek inkább a Pfizer vakcinát preferálták, ellenérzéssel viseltettek az Astra Zeneca iránt, féltek tőle. Jelenleg az oltás iránti érdeklődés erősen csökkenőfélben van.

A Johnson vakcina iránt a doktornő szerint azért nagy az érdeklődés, mert csak egyszer kell felvenni azt, nem kell várni a második adagra,

holott az egyszeri adagolású vakcina „erősebbet üthet” a szervezeten mellékhatások szempontjából, pont a koncentráltsága miatt.

A doktornőt arról is kérdeztük, mennyire higiénikus kultúrházakban, sportcsarnokokban, áruházakban oltani az embereket. Mivel az oltás során nem történik semmiféle invazív beavatkozás, gyakorlatilag mindegy, hol kapja meg azt az ember. Természetesen az eszközök sterilitása és az oltások megfelelő hűtése/hőmérsékleten tartása biztosított – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy ilyen esetekben az a fontos, hogy az anamnézis felvételének biztosítsanak diszkrét környezetet, hogy az emberek ne érezzék úgy, hogy mindenki hallhatja az egészségügyi állapotukról szóló információkat.

A doktornő elmondta, régóta oltanak már a galántai központban is, de ezidáig nem tapasztaltak semmiféle vészes mellékhatásokat vagy problémákat.

Az emberek viszont sokszor annyira meg vannak ijedve magától a tűtől, vagy az oltás tényétől, hogy ettől a stresszhatástól lesznek rosszul. Sokan keverik az oltást a vérvétellel, és étlen-szomjan mennek oltakozni, ami eleve nagy hiba és többszörös sokk a szervezetnek. Legtöbbször ezeket a sokkos-kolapsz állapotokat vagy allergiás reakciókat láttak el az oltások során.

50 százalékos oltottság

Alexandra Pavlovičová, a Svet zdravia hálózat galántai kórházának igazgatója elmondta több mint 15 Galántai járásbeli falu érdeklődött a Janssen vakcinák efféle oltása iránt. Augusztus 25-ig tervezik levezényelni ezt a kampányt. Amikor a településeken oltanak, a galántai oltóközpont zárva tart, hiszen ugyanaz a csapat száll ki a településekre is.

Nádszegre 125 vakciánt hoztak, mindig előre egy héttel kell vakcinát rendelnie a kórháznak is.

Az igazgatónő csodálkozik azon, hogy milyen sokan érdeklődnek a Janssen vakcina iránt, hiszen az embereknek már volt lehetőségük kihasználni a Pfizer vakcinát is a Galántai oltóközpontban, hozzáteszi, szervezésileg viszont sokkal egyszerűbb a Janssennel dolgozni az egyszeri adagolás miatt.

Pavlovičová elmondta,

az oltócsapatok Ábrahámban (Abrahám), Magyargurabon (Veľký Grob), Diószegen (Sládkovičovo), Nagymácsédon (Veľká Mača) és Tallóson (Tomášikovo) is oltani fognak.

A Galánta járás lakosságának közel 50 százaléka be van már oltva, ez az igazgatónő szerint jó arány. A kórház egészségügyi dolgozóinak 98 százaléka be van már oltva.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »