Dubaj lett a gazdag oroszok új kedvenc városa

Dubaj lett a gazdag oroszok új kedvenc városa

Dubaj lett az orosz gazdagok új kedvenc városa, ahogy számos vagyonos magánszemély igyekszik megkerülni a nemzetközi szankciókat.

Az orosz milliárdosok és vállalkozók példátlanul nagy számban érkeztek az Egyesült Arab Emírségekbe az elmúlt időszakban – írja a BBC-re hivatkozva az Origo.

Ay orosz magánszemélyek dubaji ingatlanvásárlására például 67 százalékkal nőtt az idei év első három hónapjában. 

Az ország vonzerejének fő oka pedig az, hogy az Emírségek nem vetett ki szankciókat Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt. Ráadásul az állam vízumot is kibocsát a nem szankcionált magánszemélyek számára, miközben ezek kiadását számos nyugati ország korlátozza.

Egyes oroszországi becslések szerint egyébként a háború első tíz napjában már akár 200 ezer ember is elhagyhatta Oroszországot, noha a pontos szám nem ismert.

Mindazonáltal a dubaji vállalkozások beindítását segítő Virtuzone nevű cég vezetője hangsúlyozta,

Hírdetés

a háború kezdete óta megötszöröződött az oroszok felől érkező megkeresések száma. 

George Hojeige kiemelte, sokan félnek egy esetleges gazdasági összeomlástól, és igyekeznek biztonságba helyezni a vagyonukat.

A gazdag orosz állampolgárok megjelenése pedig megnövelte a luxusingatlanok iránti keresletet is a városban. Az ingatlanügynökök arról számolnak be, hogy az orosz vásárlók beáramlása az egész piacra hatással van, megemelve az árakat. A BBC-nek nyilatkozó egyik ingatlanügynökség eközben közölte, több oroszul beszélő alkalmazottat is felvettek, hogy ki tudják elégíteni az ügyféligényeket.

A Modern Living ingatlaniroda vezetője, Thiago Caldas hangsúlyozta,

sok orosz állampolgár nem pusztán befektetési céllal érkezik Dubajban, hanem második otthont keres magának. 

Emellett több multinacionális cég és orosz startup is Dubajba telepíti át a dolgozóit. A WeWay nevű, blokklánc technológiával foglalkozó vállalatnak például voltak irodái Oroszországban és Ukrajnában is, de a háború kitörését követően több száz dolgozóját telepítette át Dubajba. Közben olyan nagyvállalatok is hasonlóan jártak el, mint a Goldman Sachs, a JP Morgan vagy a Google.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »