Drucker döntött Gašparról, az is előfordulhat, hogy a miniszter távozik posztjáról

Drucker döntött Gašparról, az is előfordulhat, hogy a miniszter távozik posztjáról

Tomáš Drucker belügyminiszter tegnap kórházba került nyaki lemez-problémákkal, így egyelőre nem tudni, hogy egészségügyi állapota mikor engedi majd meg, hogy sajtótájékoztatót tartson Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány ügyében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után több tízezres tömegek követelték nem csak Robert Fico és Robert Kaliňák, de Tibor Gašpar távozását is. Míg a kormányfőt és a belügyminisztert rávitte a kényszerűség a döntés meghozatalára, addig a rendőrfőkapitány nem mutatott hajlandóságot arra, hogy lemondjon tisztségéről.

Tomáš Drucker volt egészségügyi miniszter csupán másodszorra vállalta el a belügyminiszteri kinevezést, Andrej Kiska államfő pedig határozottan tudtára adta, hogy szükségesnek tartja a rendőrfőkapitány eltávolítását.

Drucker az államfőnek és a tüntetőknek is azt ígérte, hogy mielőbb megvizsgálja a helyzetet és dönt az ügyben – ez azóta sem történt meg.

A legutóbbi hírek szerint április 13-án, pénteken, tehát a mai napon kellene Druckernek előrukkolnia a döntéssel, miszerint megy vagy marad Gašpar.

Drucker azonban tegnap óta kórházban van, ma délután pedig nyilatkozatban reagált, miszerint már sikerült döntenie, de még nem tudja, hogy a döntést mikor hozza nyilvánosságra.

Sikerült döntést hoznia

 

Hírdetés

olvasható a belügyminisztérium közleményében, melyben Tibor Gašparral kapcsolatban  azt írják, hogy

A közlemény szerint Drucker ezt rögtön azután megteszi, ahogy egészségügyi állapota lehetővé teszi.

Fico és Kaliňák meg akarják tartani Gašpart

A Denník N információi szerint Drucker azt akarja, hogy a rendőrfőkapitány önszántából távozzon. Néhányszor már fel is szólította erre. Gašpar hétközben elismerte távozását, de lemondását nem jelentette be.

Druckert komoly nyomás alatt tartja az ügy miatt Robert Fico volt kormányfő, a Smer elnöke, és Robert Kaliňák volt belügyminiszter is, mivel ők mindenképpen Gašpar maradása mellett kardoskodnak. A Denník N információi szerint éppen ezért Drucker fontolgatja saját lemondását is – a hírt több politikus is megerősítette a szlovák hírportálnak.

Drucker még szerdán cáfolta a saját lemondásáról szóló híreket a Denník N riporterének. Ettől függetlenül mozgalmas hét áll az új belügyminiszter mögött, hiszen meg kell magyaráznia, hogyan juthatott alacsony áron jól jövedelmező telkekhez.

Vasárnap újabb tüntetések lesznek a „Tisztességes Szlovákiáért”. A szervezők Gašpar és Dušan Kováčik speciális ügyész lemondását követelik.

Körkép.sk, dennikn.sk

Nyitókép: aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »