Drucker akár le is mondhat, ha nem sikerül leváltania Gašpart

Három alternatíva látszik Tibor Gašpar leváltásával kapcsolatban, az egyik az, hogy Tomáš Drucker belügyminiszter távozik, ha Gašpar nem mond le önként.

A belügyminiszter legkésőbb tegnapra ígérte bejelentését, de kórházi kezelése miatt erre várhatóan hétfőn kerül sor.

Tomáš Drucker belügyminiszter már eldöntötte, mit kezd Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal, akinek leváltása a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom egyik fő követelése. „Tomáš Drucker tájékoztatása szerint már döntött az országos rendőrfőkapitány személyéről, és erről sajtótájékoztatót tart – tájékoztatta lapunkat tegnap a belügyminisztérium sajtóosztálya. – A sajtótájékoztatóra azonnal sor kerül, amint az egészségi állapota lehetővé teszi. Előtte azonban még Peter Pellegrini kormányfőt is tájékoztatni akarja.”

Hírdetés

A bejelentését korábban legkésőbb péntekre ígérte a belügyminiszter, de csütörtökön kórházi kezelésre szorult, ezért lapunk értesülései szerint hétfőre halasztódik a bejelentés. Nem kizárt az sem, hogy hétfőn saját lemondását jelenti be, de az is elképzelhető, hogy leváltja a rendőrfőkapitányt. Lapunk információi szerint Drucker legszívesebben leváltaná Gašpart, de ezt Robert Fico és Robert Kaliňák akadályozza. Tegnap még három lehetséges forgatókönyvről szóltak a háttér-információk: Drucker leváltja Gašpart; nem váltja le, de bejelenti, hogy elvárja a lemondását és Gašpar lemond; a harmadik szerint viszont Drucker mond le a belügyminiszteri posztról.

Korábban a Híd is kijelentette, hogy Gašparnak mennie kell. Bugár Béla szerint Drucker felelőssége Gašpar eltávolítása. „A nyomás most Druckerre nehezedik, ő a felelős a rendőrfőkapitány leváltásáért” – mondta lapunknak pénteken a Híd elnöke.
 

Vasárnap délután a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom újra az utcán fogja követelni Gašpar leváltását. Ezúttal két helyszínen szervezik a tüntetést: Pozsonyban és Homonnán, mindkét helyszínen délután négykor kezdődik a tiltakozás. Gašpar leváltása mellett Dušan Kováčik speciális ügyész lemondása a másik fő követelésük. „A rendőrség és a speciális ügyészség az a két intézmény, amely tartósan figyelmen kívül hagyja a korrupciós ügyeket, amelyekről Ján Kuciak és oknyomozó kollégái írtak” – magyarázzák követelésüket a mozgalom szervezői. A két intézmény vezetőjének távozását azonban csak az első lépésnek tartják. „Nemcsak a vezetők cseréjére van szükség, hanem a rendőrség és az ügyészség belső rendszerét is meg kell változtatni” – írják a meghívóban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »