Drónokkal támad az Iszlám Állam Irakban

Drónokkal támad az Iszlám Állam Irakban

Pokolgéppel felszerelt, álcázott drónt küldött át a harcvonalon egy, az Iszlám Államhoz köthető csoport. Az robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor azt a dzsihádisták ellen harcoló koalíció katonái földre kényszerítették azt: két pezsmerga harcos meghalt, két francia katona súlyosan megsebesült.

Ez volt az első alkalom, hogy az Iszlám Állam harcosai egy távirányítású repülő szerkezettel hajtottak végre támadást az Irakban harcoló francia különleges erők ellen. A dzsihádisták eddig is nagyon kreatívak voltak abban, hogy veszteségeket okozzanak a szövetséges csapatoknak. Az út mellett elhelyezett robbanószerkezeteket például állattetemekben vagy fák kivájt törzsében rejtették el.

Franciaországnak mintegy 500 katonája vesz részt Irakban az Iszlám Állam szervezete elleni harcra létrehozott, Egyesült Államok vezette katonai koalíció műveleteiben. A francia kontingens egy része a kurd pesmerga erők kiképzését segíti az ország északi részében.

A francia védelmi minisztérium – szokásos eljárásának megfelelően – nem kommentálta a Le Monde jelentését. Az iraki hadsereg bagdadi szóvivője nem tudta egyből megerősíteni a francia sajtóértesülést, a pesmerga forrásokat pedig egyelőre nem sikerült megszólaltatnia a Reuters hírügynökségnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »