Drónokat is bevetnek a szerb–magyar határon

Drónokat is bevetnek a szerb–magyar határon

Az embercsempészek éjjellátó drónokkal próbálják kijátszani a szerb–magyar határon járőröző rendőröket, hogy Magyarországra hozzanak menekülteket, még azelőtt, hogy elkészülne a második kerítés. Erről a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozott a Csongrád megyei rendőrség vezetője. Fallal tartanák távol a migránsokat Calais-ban is, ahol még szeptemberben elkezdik felhúzni a védművet a kikötőhöz vezető út mentén.

„Jelen pillanatban a mostani helyzetre a rendszerünk, a mostani helyzet kezelésére teljesen alkalmas. Azt gondolom, hogy a jelenlegi erő és technikai védelem, ami itt van most, az garantálja azt, hogy biztonságos legyen a határzár. Hiszen azért, mint ahogy ön is mondta, túlerőben vagyunk, jelentős erők vannak kint a területen” – hangsúlyozta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól Gulyás Zsolt főkapitány-helyettes.

Az embercsempészek haladnak a korral, éjjellátó drónokkal igyekeznek kijátszani a hőkamerákkal járőröző rendőröket. A magyar hatóságok naponta 15 menekültet engednek be az országba. Egy afgán férfi azt mondta a Reuters hírügynökség riporterének, hogy a kerítést csak akkor vágná át, ha hivatalosan nem nyer bebocsátást Magyarországra.

„Egyelőre nem akarunk illegálisan belépni, mert amikor Horvátországból jövünk, vagy más határon, az illegális. Ha idejövünk, az legális, legálisan engednek be. Ez jó, legálisan szeretnék belépni, nem illegálisan. De ha nincs erre lehetőség, akkor választjuk az illegális utat” – mondta az afgán migráns, aki még nem tudja, hogy mitévő legyen.

A határon fekvő Ásotthalom polgármestere elégedett a kerítés visszatartó erejével. „Az azóta eltelt időszak azt bizonyítja, hogy ez volt a jó megoldás, a hatékony védelem, a fizikai védelem, a határzár, illetve az élő erős 24 órás védelem. Hiszen önök is láthatják, hogy Ásotthalmon helyreállt a rend” – hangsúlyozta Toroczkai László.

A franciaországi Calais-ban négy méter magas fallal állítanák meg a bevándorlókat, akik teherautókra felkapaszkodva próbálnak meg Nagy-Britanniába szökni. „Az a célja, hogy megvédje a Rocade utat, először is az autósokat, különösképpen a kamionsofőröket a migránsok betolakodásától. A második cél, hogy megvédje a Rocade-hoz közel élőket, akiknek elviselhetetlen kellemetlenséget okoznak a földjükön átvonuló menekültek, és kárt okoznak nekik” – mutatott rá Calais prefektúrahelyettese, Vincent Berton.

Az építkezés még ebben a hónapban megindul, a költségeket a britek állják. Az épülő fal hírére a Calais-ban összesereglett migránsok közül sokan feladták eredeti úti céljukat, és úgy döntöttek, hogy inkább Franciaországtól kérnek menedéket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »