Drónokat is bevetnek a legénység felkutatására

Szárazföldi mentőcsapatok nehéz körülmények között, drónok segítségével keresték szombaton az orosz katasztrófavédelemnek azt a tűzoltó repülőgépét, amely az előző napon tíztagú legénységgel a fedélzetén tűnt el Szibériában. 

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik Il–76-os típusú speciális repülőgépe pénteken a szibériai Irkutszki területen tűnt el, ahová erdőtüzek oltására vezényelték. A szibériai régió katasztrófavédelmi hatóságának sajtószolgálata szerint a gép fedélzetén tízen dolgoztak.

Nehéz körülmények között dolgoznak

Egy légügyi forrás elmondta, hogy a repülőgép mintegy háromezer méteres magasságban haladt, amikor eltűnt a radarok képernyőjéről, és azóta nem sikerült rádiókapcsolatot teremteni vele. A hatóságok eredetileg egy másik repülőgépet akartak indítani az Il–76-os felkutatására, de elálltak a tervüktől, mivel az erdőtüzek miatt a területet továbbra is sűrű füst borítja.

A hatósági illetékesek a sajtónak elmondták, hogy már nem próbálkoznak légi úton a kereséssel, hanem a szárazföldön indítanak a térségbe három mentőegységet. Az egyiket helikopterrel viszik az eltűnt repülőgép feltételezett helyétől mintegy négy kilométerre.

A mentőcsapatok ugyanakkor elsősorban drónok segítségével próbálják felkutatni a katasztrófa helyszínét és a gép feltételezett maradványait. Ezeknek az általuk használt, pilóta nélküli repülő szerkezeteknek a hatótávolsága mintegy húsz kilométer, és az erősen gomolygó füst miatt jobban alkalmazhatók erre a célra, mint a helikopterek.

Leonyid Beljajev, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős orosz kormányzati tárca miniszterhelyettese felhívta a figyelmet, hogy a gép vélhetően lakatlan, erdős területen zuhant le, mintegy 150 kilométerre a legközelebbi településtől.

A tragédia okaira még nem derült fény

A szombati jelentésekből még nem derült ki, hogy műszaki okok vagy a pilóta hibája okozta-e a szerencsétlenséget. A légiforgalmi szolgálatok egyik forrása szerint mindenesetre a gép műszakilag kifogástalan állapotban volt, a személyzetnek pedig nagy tapasztalata volt a tűzoltásban, akárcsak humanitárius segélyek célba juttatásában és légi mentési akciók végrehajtásában.

Irkutszk térségében tombolnak Szibériában a legnagyobb erdőtüzek, amelyek mértékét a katasztrófavédelem segítségével sikerült csökkenteni. Az oltásra Il–76-os és Be–200-as repülőgépeket vetettek be. Az Il–76-ost a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépeként tartják számon.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »