Drónok „harca” Marosvásárhelyen

Drónok „harca” Marosvásárhelyen

Különböző méretű, erejű, felszereltségű és „intelligenciájú” drónok és távirányítóval működtetett kisautók versengtek szombaton a marosvásárhelyi Promenada Mall parkolójában. 

dronfesztival_img_0963_or_b

A Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem (MKTE)által első ízben szervezett fesztivál sok érdeklődőt vonzott. Egyesek vásárolt, mások saját kezűleg készített gépezetüket hozták el és röptették vagy futtatták, de jócskán akadtak nézelődők is. A szervezők a tájékoztató jellegű beszélgetésekről, tapasztalatcserékről is gondoskodtak.

Csegzi Sándor, az MKTE igazgatója fontosnak tartotta a drónok működtetésére vonatkozó törvények ismertetését és azok tiszteletben tartását. „A drónkezelés nem csupán egyszerű röptetés, általa komplex, elektronikai, programozási rendszerek tanulhatók, fejleszthetők ki. Nagyon fontos viszont tudatosítani az emberekben, hogy mikor, hogyan és merre röptethetik a gépeiket, hisz nem sérthetik meg senkinek az intim szféráját” – magyarázta a főszervező.

dronfesztival_img_0966_or_b

Hozzátette, az általa vezetett intézménynek a a Transilvania Nemzetközi Repülőtér irányítótornyától kellett beszereznie a repülési engedélyt a szombati eseményre. Az egész napos rendezvényen elhangzott, a drónok már rég nem csupán a szórakozást jelentik, hasznos őket különböző felderítő akcióban is bevetni, mint például nagyobb tűzeseteknél, ahol a hőkamera segítségével kideríthetők a gócpontok, az infravörös kamerával pedig akár éjszaka is meg lehet találni például egy eltűnt gyermeket vagy állatot.

Augustin Demeter Dicsőszentmártonból hozta el saját fejlesztésű drónját. Amint mesélte, két évet dolgozott rajta egy barátja segítségével. Hat motorral szerelte fel, így ha az egyik csődöt mond, a többi öt fent tudja tartani, majd biztonságosan földre tenni a gépet. A vásárhelyi Felméri Ernő gépezetét szintén hat motor hajtja, ezt is tulajdonosa tervezte és bütykölte össze. „Jó szórakozást jelentett a megtervezése és kivitelezése. Sokszor még éjjel is gondolkodtam egy-egy megoldáson” – osztotta meg az alkotás örömét Felméri Ernő. A középkorú férfinak ez a második saját készítésű drónja, mint mondta, az első „elszállt”. Tanulva a korábbi hibából, a másodikat nem csak kamerával, hanem GPS-rendszerrel is ellátta, így ha bármikor elkalandozna, megtalálható. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »