Drogprevenciós programsorozat indul Újbudán

Drogprevenciós programsorozat indul Újbudán

„Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Droprevenció Újbudán” címmel formabontó rendezvénysorozat indul február 22-én a drogfogyasztás önsorsrontó hatásairól valamint a család, a szülők felvilágosult és tudatos viselkedéséről a gyermekük szerhasználatának megelőzése érdekében.

A programsorozat a drogprevención belül hiánypótló, mivel abból indul ki, hogy a szerhasználat következmény, oka pedig sok esetben a család nem megfelelő működésében keresendő. A rendezvénysorozat célja, hogy specifikus ismereteket adjon át a családoknak, ezzel is fejlesztve a szülői készségeket, erősítve a családi rendszert annak érdekében, hogy megelőzzék a gyerekek drogfogyasztását.

A programsorozat nyitó előadása, február 22-én lesz 18 órától, a B32 Galéria és Kultúrtérben (Budapest, Bartók Béla út 32), amelyen Zacher Gábor toxikológus beszél a 2017-es droghelyzetről, valamint a szülők felelősségéről, példamutatásuk fontosságáról.

A rendezvénysorozat következő alkalmán, amit a Szülők Háza szervez, szó lesz arról, hogy a szülők gyermekük születésétől fogva hogyan csökkenthetik a negatív függés kockázatát, miként ismerhetik fel a rossz tendenciákat, a negatív függés jeleit és megismerhetik a segítő szakmai szervezeteket.

A szenvedélybetegség soha nem csak az egyént, a függőt érinti, hanem hatással van a családtagokra, a munkavégzésre, a társadalmi életben való részvételre is. Ezt a folyamatot mutatják majd be a programsorozat keretében a Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatának munkatársai.

Szóba kerül az is, hogy bátran szembe kell néznie a szülőknek a szerhasználat témájával. A Családbarát Akadémia által tartott előadáson a szakemberek a várható kérdésekre készítik fel a szülőket, támogatva őket a probléma korai felismerésben.

A BRFK Újbudai Rendőrkapitányság munkatársai pedig betekintést nyújtanak majd a szülőknek a rendőrség által végzett munkába a szerhasználattal összefüggésben. Szakembereik a szülőkre partnerként tekintenek, így közösen szeretnének harcolni a droghasználat ellen.

A rendezvénysorozat végén, a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata májusi gyermeknapi rendezvényén az elmaradt szülői kérdésekre kaphatnak választ azok, akik szeretnének találkozni a rendezvénysorozat szakembereivel.

A program részleteit a rendőrkapitányság munkatársai mellett olyan szervezetek szakemberei dolgozták ki, akik tapasztalataikkal, tudásukkal ezen a területen is eredményesen segítik a családokat. Így a helyi önkormányzat együtt dolgozik a program megvalósításán a Szülők Háza Újbuda Bölcsője Családi Központ és Játszóházzal, a Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálattal, a Családbarát Akadémiával és a BRFK Újbudai Rendőrkapitánysággal.

A rendezvénysorozaton való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. További információ és jelentkezés az önkormányzat honlapján.

Az esemény családbarát, így a szervezők a rendezvény idejére játszósarokkal várják a gyerekeket. Emellett a rendezvény akadálymentesített helyszíneken zajlik, az infókommunikációs akadálymentesítésben a Híd Jelnyelvi Tolmácsszolgálat jeltolmácsai biztosítják a hallássérült vendégek számára a hangzó szöveg megértését.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Droprevenció Újbudán Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »