Drámai tempóra gyorsulhat a szélenergia terjedése

Drámai tempóra gyorsulhat a szélenergia terjedése

A tavalyi bővüléssel a teljes globális telepített szélenergia kapacitás 539 GW-ra bővült, ami 11 százalékos emelkedés a megelőző ével összevetve. Az új szélenergia-termelő kapacitások telepítésében továbbra is Kína a világelső, tavaly 19,7 GW-ot installálva, míg az EU 15,6 gigawattnyi új szélerőművet állított üzembe, ami a valaha volt legjobb adat. Az Egyesült Államok valamivel több mint 7 GW-t szélerőművi kapacitást épített be.

Ami a további kilátásokat illeti, a GWEC szerint a szélenergia szektor 2019-ben visszatér a “drámai növekedéshez”, amelynek eredményeképpen 2022-re a kummulatív kapacitás elérheti a 840 GW-ot. Az új lendületet számos (régi-)új piac élénkülése adhatja meg a globális piacnak: Argentína, Dél-Afrika, Mexikó, India, Oroszország, Vietnám és Szaúd-Arábia várhatóan jelentősen növeli majd szélerőművi kapacitásait. A GWEC szerint az offshore, vagyis tengeri szélenergia-hasznosítás “futótűzként” terjed világszerte, nagyrészt Európa türelmes úttörő erőfeszítéseinek köszönhetően, amellyel a technológia költségeit versenyképes szintre szorította le, írta a portfolio.hu.

Hírdetés

2017-ben összességében 157 GW megújuló alapú áramtermelő kapacitást telepítettek világszerte, ami körülbelül 10 százalékkal múlja felül az előző évi 143 GW-ot, és messze meghaladja a mintegy 70 gigawattnyi, tavaly installált fosszilis kapacitást. A (fotovoltaikus) napenergia kapacitások tavaly 98 GW-tal, 38 százalékkal bővültek. A megújuló energiaforrások súlya a globális áramtermelésben 11 százalékról 12,1 százalékra nőtt 207-ben – derült ki korábban az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Frankfurt School közös jelentéséből.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »