Drámai eseményekkel teli rendőri akció volt Brüsszelben

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit péntek délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata – közölte a belga szövetségi ügyészség.

A vádhatóság megerősítette, hogy a péntek délután zajló művelet az előző nap Párizsban meghiúsított terrortámadással volt összefüggésben.

Hárman őrizetben maradnak

Az akció során egy ember meghalt, hármat pedig őrizetbe vett a belga rendőrség különleges alakulata. A főügyész az előállítottak között megemlített egy Salah A. és egy Tawfik A. nevű fiatalembert. Ez utóbbi és a harmadik meg nem nevezett ember könnyebb sérüléseket szenvedett az elfogásuk közben – tették hozzá.

A főügyészség közlése szerint az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított művelet során őrizetbe vett hat ember közül hárommal is, akik közül kettőt Faycal C. és Abou A. néven említettek a nyilatkozatban.

A szövetségi ügyészség emellett arról is beszámolt, hogy a brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek.

A második repülőtéri robbantó

Emellett megerősítették, hogy a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.

“A DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján a szövetségi ügyészség meg tudja erősíteni, hogy az 1991. május 18-án született Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó” – közölte a főügyész.

A vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken és a merényleteket követő házkutatások során is.

Drámai események

A hatóságok már kora délután lezárták a Schaerbeek negyed egyik forgalmas kereszteződését, ahol fegyverropogásról és robbanásokról számoltak be először a szemtanúk, majd a kiküldött hírügynökségek is.

Már a kora délutáni órákban egy tűzszerész csapatot és egy aknakereső robotot láttak elvonulni.

A helyszínen készült videók és képsorozatok drámai események leforgását örökítették meg: a rohamrendőrség tagjai először egy hátizsákot tartó férfit lőttek lábon a villamosmegállóban, aki a földre borulva sem engedte el a hátizsákját.

A rendőrség egyre közelebb férkőzött a földön fekvő férfihoz, majd a felvétel egy narancssárga kapucnis pulóverbe öltözött férfit mutat, aki a villamosmegállóhoz tartó gyermekhez beszél.

Megjelent egy gyerek

A gyermek a lelőtt férfi mellé kuporodik, és nem mozdul. A narancssárga felsős férfi végül ráveszi a gyereket, hogy hagyja ott a lelőtt férfit, majd a rendőrség is hátrálni kezd.

Mikor már a gyermeket is biztonságba helyezték, a rohamrendőrök odaszaladnak a földön fekvő gyanúsítotthoz, arra kényszerítik, hogy engedje el a hátizsákot, végül pedig elvonszolják a megállóból.

A magára hagyott hátizsákhoz először egy aknakereső robotot, később pedig egy tűzszerészt küldenek, aki tüzetesen átellenőrzi a táska tartalmát.

Az RTBF televízió jelentése szerint a művelet kezdetén hallott két detonáció után egy harmadik robbanás is történt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »