Drágultak a nyaralók, de alkudni még érdemes

Drágultak a nyaralók, de alkudni még érdemes

A nyaralókat is elérte az ingatlanpiaci élénkülés, a múlt évhez képest emelkedtek az árak és nőtt a forgalom. Ugyanakkor a vevők jó alkupozícióban vannak, lejjebb szoríthatják a végleges vételárat.

Az idén január és április között a nyaralókat országos átlagban 188 ezer forintos négyzetméteráron hirdették, ami 6,2 százalékos drágulásnak felel meg éves összevetésben. Az áremelkedés mellett a piac élénkülésére utal az is, hogy már az idén több nyaralót adhattak el a tulajdonosok, mint a múlt év egészében – áll az Ingatlan.com több mint 12 ezer hirdetés adatait feldolgozó elemzésében.

Zsebre megy

„Az átlagárakban jelentős a szórás, több százezer forintos különbség is lehet a nyaralók átlagos négyzetméterára között attól függően, hol helyezkednek el az országban. Három népszerű megye mindenképpen kiemelhető: Somogy a Balaton déli partja, míg Veszprém az északi part miatt népszerű, de az élvonalban vannak a Duna-parti és a Dunakanyar közelében lévő Pest megyei üdülők is” – mondja Balogh László. Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemeli, hogy Veszprém megyében az idén a nyaralók átlagos négyzetméterára 239 ezer forint volt, ami ötszázalékos drágulást jelent éves szinten.

Somogy megyében 9 százalékkal 237 ezer forintra nőttek az árak, Pest megyében pedig szintén 9 százalékos áremelkedés eredményeként 188 ezer forintra emelkedett az átlagos fajlagos ár. A friss adatokból egyértelműen látszik az is, hogy az ingatlanpiaci élénkülés elérte a nyaralókat is. Fontos azonban kiemelni, hogy ezeknél jó alkupozícióban vannak a vevők: a veszprémi és a somogyi üdülők esetében például a végleges kínálati ár az eredetileg meghirdetett árnál 3, illetve 6 százalékkal alacsonyabb. Ez egy 15 millió forintos nyaraló esetében 450–900 ezer forintos tételt jelent.

Előnyben a sztártelepülések

Az ingatlanhirdetési portál a népszerűbb balatoni és velencei-tavi településeken az összes lakóingatlan árának változását is megvizsgálta. A végeredmény szerint Balatonfüreden például a tavalyi 354 ezer forintról 392 ezer forintra nőttek az átlagos négyzetméterárak. Siófokon a tavalyi 260 ezer forint körüli szintről a 290–350 ezer forintos sávba került az eladó nyaralók és lakások többsége, de akad ennél magasabb négyzetméterár is a városban. Balatonalmádi ugyanakkor viszonylag stabil eredményt ért el: itt az átlagos négyzetméterárak az idén is 275 ezer forint körül mozogtak. A Velencei-tó partján Gárdonyban lényegében 210-220 ezer forint körül stagnáltak a négyzetméterárak, Velencén azonban a kínálati adatok alapján 10-20 százalékkal 250-270 ezer forintra nőttek a fajlagos árak.

Összességében egyértelműen látszik, hogy a nyaralókat is elérte az ingatlanpiaci élénkülés, igaz, az árakban településenként változó a helyzet. Az élénk belföldi turizmus és a növekvő ingatlanpiaci forgalom a következő hónapokra is mérsékelt árnövekedést jelez előre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »