Drágult a tej és a tűzifa, tavaly 2,4 százalék volt az infláció

A fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek 2017-ben az előző évhez képest, decemberben pedig 2,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Korábban az elemzők is ilyen mértékű, 2,3-2,4 százalékos éves átlagos inflációt vártak 2017-re.

Hírdetés

A legnagyobb drágulást a szeszes italoknál és dohányáruknál (6,8 százalék), valamint az élelmiszereknél (3,5 százalék) mérték. Az élelmiszerek közt leginkább a vaj, vajkrém (15,1 százalék), a tejtermékek (7,9 százalék), a kenyér (7,7 százalék) és a kávé (5,6 százalék) drágult egy év alatt.

A háztartási energia ára átlagosan csak 1,6 százalékkal kerül többe, de a legszegényebbek számára fontos tűzifa és a palackos gáz ára 13,3, illetve 11,3 százalékkal nőtt. Egy főcsoportban mértek csökkenést: a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly.

A KSH adatai szerint az éves infláció 2012-ben volt utoljára magasabb a tavalyinál, azonban még így is a jóval a jegybanki 3 százalékos inflációs cél alatt marad.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »