Drágulással járhat, ha újranyitnak vasárnaponként

Drágulással járhat, ha újranyitnak vasárnaponként

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azzal számol, ha újra nyitva tarthatnának a hipermarketek vasárnaponként, az dráguláshoz vezet.

Egyelőre nem foglal állást a miniszterelnök a boltok vasárnapi zárva tartásának eltörléséről szóló szocialista népszavazás ügyében. Orbán Viktor azt mondta, a nemzetgazdasági tárca hétfőre készíti el az elmúlt egy év tapasztalatairól szóló hatástanulmányt, ami alapján döntenek.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke viszont azzal számol, ha újra nyitva tarthatnának a hipermarketek vasárnaponként, az dráguláshoz vezet. Bubenkó Csaba szerint ugyanis a növekvő bérköltségek miatti többletköltséget a fogyasztókra hárítanák az üzletláncok.

„A bérköltség a kiadási oldalon átlagosan 30-40 százalék közt van a nagyvállalatoknál, ami azt jelenti, hogy meg fog nőni, mert ki kell fizetni a műszakpótlékokat, illetve az áruházak esetében különböző költségek a nyitva tartás miatt felmerülnek, az egy pluszkiadást jelent” – mondta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Nem biztos, hogy megérné hétvégén is dolgoztatni

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára viszont azt mondja: még nem dőlt el, hány százalékos többletbérköltséggel kell számolni a kereskedőknek, ha vasárnap is nyitva lehetnének. Vámos György szerint, ha 100 százalékos bérpótlék lesz, akkor nem biztos, hogy mindegyik bolttulajdonosnak megéri majd a hét utolsó napján is dolgozni.

„Ha az 50 százalékos vasárnapi pótlék lépne életbe, teljes körűen és több alkalommal lenne nyitva egy üzlet, ez nem emelné a költségeket nagyobb arányban, mint 10 százalék. Ha 100 százalék lenne a bérpótlék, akkor már fölé ugrana a bérteher 10 százalékának, ugyanakkor nem nyitna ki minden üzlet” – jegyezte meg az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »