Drágulás jöhet a hazai turizmusban

Drágulás jöhet a hazai turizmusban

Kereslet ugyan van, de a munkaerőhiány miatt nem tudnak több vendéget kiszolgálni – mondja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, aki szerint a dolgozók bérrendezése és az energiaárak növekedése miatt további áremelés várható a hazai turizmusban.

Olyan nagy a munkaerőhiány a szektorban, hogy egyes szállodák kapacitásszűkítéssel működnek. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége azt tapasztalja, hogy többször előfordul – ez történt például az augusztus 20-i hétvégén is –, hogy egy szálloda mehetne telt házzal, de le kell zárni a foglalási rendszerét, mert a meglévő munkaerővel nem tudják kiszolgálni az érkezőket.

Hírdetés

A főtitkár szerint a hazai turizmus árai eddig 10 százalékkal nőttek, azonban további áremelés várható, amit a dolgozók bérrendezése és a növekvő energiaárak indokolnak.

Sárvári-Deák Zsófia a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában úgy fogalmazott: sok szállodában már most nincs szabad szoba az október 23-i hétvégére és az őszi szünetre, így a belföldi turizmus várhatóan a koronavírus előtti szinten fog teljesíteni októberben is. Ennek ellenére nagy kiesést jelent a kínai turisták hiánya, ugyanis korábban az országba érkezők top 10-es listáján voltak az amerikai vendégekkel együtt.

Most a csoportos foglalások helyett az egyéni szabadidős vendégek jönnek, és főleg Európából – szemlézi az interjút az atv.hu.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »