Dragnea reagált Timmermans levelére; szerinte nincs gond az igazságügyi törvényekkel

Dragnea reagált Timmermans levelére; szerinte nincs gond az igazságügyi törvényekkel

A parlament által nemrég elfogadott igazságügyi törvények egyetlen cikkelye sem fordul szembe az EU államainak büntető törvénykönyveiben leszögezett alapelvekkel, jelentette ki Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke az Antena 3 hétfő esti műsorában.

A műsorban Dragnea arra a figyelmeztető levélre reagált, amelyet Frans Timmermans küldött a romániai hatóságoknak, és amelyben az Európai Bizottság (EB) első alelnöke aggodalmait fejezi ki a romániai igazságügyi rendszer függetlenségét és a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát érintő fejleményekkel kapcsolatban.

„Én már napokkal ezelőtt megmondtam, arról kaptam hírt, hogy Johannisnak a gazdáival folytatott megbeszélésekor az volt a legfőbb témája, hogy gyorsan kapjanak elő megint valamit Románia ellen, mert így segíthetik a választási kampányában” – jelentette ki Dragnea.

Hírdetés

Beszélgetőpartnerének arra a felvetésére, hogy Timmermans ugyanúgy az Európai Szocialisták Pártjának tagja, akárcsak a PSD, Dragnea azt felelte: „Mikor segített Frans Timmermans a PSD-nek? Legyünk komolyak!”

„A parlament által elfogadott törvényben egyetlen alkotmányellenes cikkely sincs, egyetlen vesszőben sem különbözik az illető országok (EU tagállamok – szerk. megj.) alapelveitől” – fűzte hozzá a nagyobbik kormánypárt elnöke.

‘Semmiféle reakciót nem láttam Hollandiában, ahonnan származik az úr (Timmermans – szerk. megj.) azzal kapcsolatban, hogy Oroszországból származó dollármilliárdokat holland bankokban mostak tisztára. Mit tettek végülis az ottani ügyészek? Megegyeztek a bankokkal. Mi a helyzet akkor a jogállamiság tiszteletben tartásával? Vagyis ott az Oroszországból származó, kifehérített milliárdokat el lehet tussolni’ – jelentette ki Dragnea.

Április végén, miután a képviselőház döntő házként elfogadta a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait, az Európai Bizottság közölte, hogy figyelemmel megvizsgálja az új intézkedéseket. “Romániának haladéktalanul folytatnia kell a reformfolyamatot. Amennyiben aggodalmainkat nem veszik figyelembe, a Bizottságnak gyorsan kell majd lépnie, a rendelkezésére álló eszközök felhasználásával” – fogalmazott akkor az egyik szóvivő. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »