Dragnea, Diaconu és az orosz kapcsolat

Dragnea, Diaconu és az orosz kapcsolat

Kölcsönösen Oroszországgal fennálló titkos kapcsolatokkal vádolta meg egymást Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Bogdan Diaconu, a soviniszta, szélsőségesen magyarellenes Egyesült Románia Párt (PRU) vezetője.

Dragnea-2_bLiviu Dragnea

Diaconu pénteken Facebook-üzenetben reagált Dragnea egy nappal korábbi megjegyzésére, miszerint a PSD nem kíván kapcsolatot teremteni a szélsőséges párttal, amely egy olyan lengyel párttal áll kapcsolatban, amelynek elnökét Oroszországnak való kémkedés miatt letartóztatták.

Pénteken Diaconu azt állította: egy „hazafias érzelmű” román hírszerző tiszt arról tájékoztatta, hogy Dragnea még 2009-ben a bécsi Imperial szállóban került kapcsolatba az orosz titkosszolgálatokkal, amely azóta is fennáll. A soviniszta politikus felszólította Dragneát: tárja nyilvánosság elé, azóta hányszor járt Oroszországban, és kikkel találkozott. Korábban azt állította: Chişinăunál keletebbre sohasem járt, a Dragnea által említett lengyel párttal pedig a pártelnök letartóztatását követően hivatalosan felmondták az együttműködést.

1diaconu332_bBogdan Diaconu

Mint ismeretes, az utóbbi években Európában megerősödött szélsőjobb pártok kapcsán többször is fölmerült a gyanú, hogy valójában az orosz titkosszolgálatok finanszírozzák őket annak érdekében, hogy belső feszültséget szítsanak az uniós tagállamokban.

A saját képviselőházi frakció alakítását elbukó – mivel nem rendelkezik tíz, egy párt vagy pártszövetség színeiben bejutott képviselővel – szélsőséges párt kapcsán egyébként pengeváltás zajlott a PRU megalakulása fölötti bábáskodást múlt héten elismerő volt PSD-s miniszterelnök, Victor Ponta és Traian Băsescu volt államfő között is, miután utóbbi úgy vélte: a PRU szélsőséges, Európa-ellenes és antiatlantista párt, amelyre Romániának nincs szüksége. Ponta szerint az exelnök csak attól tart, hogy az új párt elszippantja pártja választóit, így az nem jut be a parlamentbe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »