Drágán megfizethet az Iszlám Állam

Egy éve tartják ostromzár alatt Dajr ez-Zaurt a dzsihadisták, most azonban úgy látszik, ütött az órájuk: a szír miniszterelnök megüzente, hogy ez lesz a soron következő város, amit felszabadítanak.

A szíriai fegyveres erők megkezdik Dajr ez-Zaur felszabadításának előkészítését – közölte az orosz Sputniknews-zal Vael Nader al-Halki, Szíria miniszterelnöke. Minderre azután került sor, hogy szerdán az Iszlám Állam (IÁ) szorosabbra fűzte az ostromgyűrűt a kormányerők által ellenőrzött város körül.

A dzsihadisták támadása egészen meglepte az Aszad-párti erőket: a terroristák a repülőtér felé törtek előre, a kormányhadseregnek csak nagy nehezen sikerült visszaverni az előrenyomulásukat. A város al-Siná nevű kerületét pedig a Köztársasági Gárda és a hadsereg ejtőernyősei foglalták vissza.

Egy éve fojtogatják a várost

A szíriai polgárháború kitörésekor Dajr ez-Zaur az Aszad-párti erők és a lázadókból toborzott Szabad Szír Hadsereg összecsapásainak terepe volt. Később a lázadók ugyan kiszorultak a városból, azonban folyamatosan átvette a helyüket az IÁ, s miután a terroristák elfoglalták Palmürát, elvágták a kormánycsapatok utolsó szárazföldi összeköttetési vonalát is.

A város innentől fogva csak légi úton volt megközelíthető, ezért a dzsihadisták tűz alá vették a közeli légibázist. Azonban a Köztársasági Gárda Isszam Zahreddin vezetésével folyamatosan visszaverte  támadásaikat, így Dajr ez-Zaur ma gyakorlatilag egy Aszad-párti sziget az IÁ által uralt területek tengerében.

A város kiéheztetése azonban sikeresnek bizonyult. A Vatikáni Rádió januári jelentése szerint az ostromgyűrűben rekedt 120 ezres lakosság éhezik, amihez még szokatlanul hideg idő is társult. Akkor Jacques Behnan Hindo érsek, a szír katolikus Hasszaké-Niszibisz ősi egyházmegye főpásztora a Fides katolikus hírügynökségnek elmondta: a dzsihadisták egyre szorosabbra vonják az ostromgyűrűt, és nem engedik bejutni az élelmiszer-szállítmányokat. Az a kevéske áru pedig, ami megmaradt – paradicsom, szardínia és tea – legalább kétszeres áron kerül piacra.

Orosz Szuhoj gépek segélycsomagokat dobnak az ostromgyűrűben rekedt lakosságnak:

Egyenesen a Tigrist küldik a helyszínre

Nem sok jót ígér a terroristáknak, hogy Aszad személyesen a kedvenc tisztjét, a Tigrist, vagyis Szuhejl al-Hasszánt küldte most Palmürához. Az általa vezetett Tigris Alakulatok innen indítanák meg a támadást északkelet felé, hogy megtörjék a dzsihadisták ostromgyűrűjét – írja az Al Masdar.

A Tigris Alakulatok legutóbb Palmüra alatt mutatták meg az erejüket, ahol a szövetséges Sivatagi Sólymokkal megrohamozták a várost, és utcáról utcára szorították ki a terroristákat. A szíriai hadsereg főparancsnoksága akkor közölte: Palmüra bevétele „dominóhatást” fog okozni, és a szélsőségesek végső vereségéhez vezet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »